21 August 2008

Soto

Semalam kita buat Soto sbb ada kawan nak datang umah. Selain itu malas nak masak nasik pun yea gakkk..kuikuikui [kantoi!] iyolah, soto tu kan dah cukup lengkap. ada nasik impit, ayam, kacang, bergedil dsb. Ulang makan dari pagi sampai esok pagi pun takpa aihhhh.. Selain soto tuu, ada jugak puding, Kek Bluberi kak mas tuu then order plak pizza yang baru tuu..sedapp lerr sbb ada cili jeruk tuu..Budak-budak yang nak sgt makan pizza nie sbb nak makan mushroom soup cicah dgn bread stick. Tak sedar ralit sembang sampai ke Isyak. hehehe..




Utk sambal kicap ni, kita goreng semua bahan dia terlebih dahulu. Guna lebih kurang 9 ulas bawang putih, 15 biji cili padi dan 3 biji bawang merah. Goreng asing-asing dan sebiji-sebiji. Lepas tu baru tumbuk sampai lumat. Percik kicap masin dan manis secukup rasa. Last sekali perahkan sebiji limau kasturi ke dalam sambal. Perghhhhh...


Tauhu Masak Taucu

Tauhu nie baki yg kita buat masak lemak haritu. Kebetulan ada lagi 3 keping so ingat nak buat masak taucu lah sebab teringin la pulak nak makan taucu style kan. Resepi nie teramatlah senang. Sekejap je dah siap dan sekejap je nasik pun licinnnn..hehehe..

Tauhu Masak Taucu

Bahan-bahan :-
3 keping tauhu, setiap 1 dipotong 6 dan goreng terendam
2 sdt taucu, dibersihkan dgn air
1 sdb sos tiram
secubit dua gula [nak cut rasa masin]

Dihiris :-
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 " halia


Cara-cara :-
1. Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih dahulu. Kacau seketika dan masukkan hirisan bawang besar. Kacau sebentar.
2. Masukkan taucu dan sos tiram. Kacau sekejap dan masukkan tauhu. Tabur gula dan kacau lagi supaya tauhu sebati. Kalau suka nak letak hirisan cili merah dan hijau pun boleh. Siap!

Kek Bluberi Kak Mas

Nak buat kek nie dah lamaaaaaaa dah tapi asyik dok tertangguh saja sebab dok tunggu filling Comstock kat kedai..hehehe..tak pernah nampak bluberry..yang lain tu melambak lah. Kebetulah harituh pegi nampak laa..tapi bukan jenama Comstock..jenama lain..[tak ingat ler..sebab dah buang pun tin dia] tak pelah..janji dah tertunai hajat hati nak makan kek blueberry nie..


Kek Bluberi Kak Mas

Bahan2:-

250 gm butter
350 gm caster sugar
6 biji telur
2 sdt esen vanilla
1 tub sour cream/yoghurt [leper], saya guna 2 tub yogurt 150 gm each
460 gm tepung, ayak
2 1/2 sdt baking powder, ayak
1 tin blueberry filling Comstock

Topping
60 gm butter lembut
80 gm brown sugar
10 gm cinnamon powder

Cara-cara :-
1. Pukul butter dgn gula sampai kembang. Masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan esen vanilla dan sour cream.
3. Gaul dgn senduk tepung hingga bercampur. [Saya guna mixer je, tak larat guna senduk..ahaks]
4. Masukkan dalam bekas 9 " yang berlapik dan bergris. Tuang adunan ke dalam bekas.
5. Tuangkan blueberry ke atas adunan.
6. Gaulkan topping dan campak ke atas blueberry tadi.
7. Bakar 170 C lebih kurang 1 jam - 1 jam 10 minit. Jika nampak gelap bahagian atas, selepas 40 minit tutup atas dgn foil.[saya bakar lama jugakk, lebih kurang 1 jam 45 min mcm tuu]
8. Angkat dan biar sejuk.

Sekut Coklat Nugget & Cornflakes

Idea nak buat sekut nie dapat dari show Nigella. Syok tengok dia wat sekut nie. Sekejap je dah siap dan bahan-bahan pun tak banyak. So kita pun godek-godek lah bahan-bahan yang ada kat umah. Buat ikut apa yang ada aje yea..dapat pun tak byk sgt, cukup lah utk anak2 yang suka dok krup krap petang2 kan..



Biskut Coklat Nugett & Cornflakes

Bahan-bahan :-
20 bars coklat nugget Cloud 9, dipatah-patahkan
2 sdb mentega
2 cwn cornflakes
beberapa cawan kertas

Hiasan :-
Sedikit coklat rice
White cooking chocolate

Cara-cara :-
1. Masukkan coklat Cloud 9 ke dlm periuk dan cairkan.
2. Masukkan mentega dan gaul sehingga larut.
3. Tuang cornflakes. Tutup api dan terus menggaul sehingga sebati.
4. Sudukan ke dalam acuan kertas dan hias dgn white cooking choc dan sedikit taburan choc rice.