09 September 2008

Bubur Lambok Che Ton

Semalam buat bubur lambok jugak sebab terkenangkan anak dara tuuu asyik makan bubur lambuk beli je waktu berbuka..walaupun puasa tak berapa nak sangat..hehehe..itu yang terrr buat jugak..bubur lambok nie saya belajar dari mak. Dulu-dulu masa budak-budak memang ske sgt dgn bubur lambok mak nie sebab ada udang [lagipun mak tak makan ayam] kita adik beradik pakat ceduk udang memang tak hengat lerr..hehehe..kesian mak..dah ler tak makan ayam, ada udang disapu plak anak-anak..ishhh..bubur nie simple je..


BUBUR LAMBOK
Bahan-bahan :-
1 cwn beras
2 sdb halba
1 1/2 inci halia - ketuk/mayang halus
2 batang serai - dititik
1/2 cawan lobak masin – cincang [boleh lebihkan jika suka]
2 sdb lada hitam – tumbok kasar [atau 1 sdb jika tidak suka pedas]
½ cawan santan + 1/2 cwn air
350 gm udang/ayam/daging, terpulang kpd citarasa masing2

Bahan tumis: - [tumis darat]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1” halia

Bahan hiasan:-
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara-cara :-
1. Basuh beras dan bilas bersih. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama air. Masak sehingga beras hancur dan menjadi bubur.
2. Masukkan halia, halba, serai dan lada hitam. Kacau sekejap dan masukkan lobak masin.
3. Masukkan udang dan diikuti santan. Kacau sebentar. Perasakan bubur dgn garam dan biarkan mendidih kemudian tutup api.
4. Di dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis sehingga garing. Tuang ke dalam bubur lambok tadi dan dikacau-kacau sekejap. Apabila hendak menghidang, taburlah bahan hiasan.

Terung Berlado

Semalam angin baik laa kot..tu yang masak macam-macam..hihihi...diantaranya ialah terung goreng berlado yang memang saya selalu buat kalau ada terung panjang. Resepi ni guna resepi Kak Liza.


TERUNG GORENG BERLADA

Bahan-bahan :-
1 batang terung panjang, dihiris dan ditabur garam kunyit
garam dan gula secukup rasa
2 sdb sos tomato

Bahan ini perlu dikisar kasar/
5-7 biji cili merah
1 labu bawang besar [kalau kecil guna 2]
3 ulas bawang putih

Cara-cara :-
1. Panaskan minyak dan goreng terendam terung sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

2. Tuang lebihan minyak dan tinggal bakinya utk menumis.
3. Tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah minyak.
4. Apabila sudah masak, perasakan dengan garam dan sedikit gula. Tuang sos tomato dan gaul lagi. Letak sedikit sahaja air jika perlu.[apabila kuah terlalu pekat].
5. Masukkan terung yang telah digoreng dan balik-balikkan sekejap sahaja kerana terung akan cepat lembik. Angkat dan boleh dihidangkan.