BUBUR LAMBOK
Bahan-bahan :-
1 cwn beras
2 sdb halba
1 1/2 inci halia - ketuk/mayang halus
2 batang serai - dititik
1/2 cawan lobak masin – cincang [boleh lebihkan jika suka]
2 sdb lada hitam – tumbok kasar [atau 1 sdb jika tidak suka pedas]
½ cawan santan + 1/2 cwn air
350 gm udang/ayam/daging, terpulang kpd citarasa masing2
Bahan tumis: - [tumis darat]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1” halia
Bahan hiasan:-
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cara-cara :-
1. Basuh beras dan bilas bersih. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama air. Masak sehingga beras hancur dan menjadi bubur.
2. Masukkan halia, halba, serai dan lada hitam. Kacau sekejap dan masukkan lobak masin.
3. Masukkan udang dan diikuti santan. Kacau sebentar. Perasakan bubur dgn garam dan biarkan mendidih kemudian tutup api.
4. Di dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis sehingga garing. Tuang ke dalam bubur lambok tadi dan dikacau-kacau sekejap. Apabila hendak menghidang, taburlah bahan hiasan.
1 cwn beras
2 sdb halba
1 1/2 inci halia - ketuk/mayang halus
2 batang serai - dititik
1/2 cawan lobak masin – cincang [boleh lebihkan jika suka]
2 sdb lada hitam – tumbok kasar [atau 1 sdb jika tidak suka pedas]
½ cawan santan + 1/2 cwn air
350 gm udang/ayam/daging, terpulang kpd citarasa masing2
Bahan tumis: - [tumis darat]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1” halia
Bahan hiasan:-
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cara-cara :-
1. Basuh beras dan bilas bersih. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama air. Masak sehingga beras hancur dan menjadi bubur.
2. Masukkan halia, halba, serai dan lada hitam. Kacau sekejap dan masukkan lobak masin.
3. Masukkan udang dan diikuti santan. Kacau sebentar. Perasakan bubur dgn garam dan biarkan mendidih kemudian tutup api.
4. Di dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis sehingga garing. Tuang ke dalam bubur lambok tadi dan dikacau-kacau sekejap. Apabila hendak menghidang, taburlah bahan hiasan.