23 April 2008

Gulai Daging Dan Tulang


Gulai Daging/Tulang
::
Bahan-bahan :-
1/2 kg tulang lembu
1/2 kg daging lembu [nk campur perut dsb pun boleh]
::
A/dimayang
9 biji bawang merah [byk pun takpa]
2.5 inci halia
5 ulas bawang putih
::
B/bahan tumis
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
5 buah pelaga
4 lawang
5 cengkih
1 daun pandan, disimpul
::
C/digaul
3-4 sdb rempah daging [baba’s + alagappa’s] – kalau boleh, kalau tak, sejenis pun takpa
1-2 sdb cili mesin
1 mangkuk air, lebihkan jika perlu
::
3 biji ubi kentang, potong ikut suka [biasanya sebiji tu dibelah 4]
1 kotak santan [guna tak sampai sekotak pun]
1 keping asam gelugor
1 sdb kerisik [tak bubuh pun takpa, tak dosa..hehehe]
::
2 biji bawang besar,dipotong 4 setiap sebiji
::
::
Cara-cara :-
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan B dan biar masak sedikit kemudian masukkan bahan A. Kacau sehingga bawang layu dan kuning garing.
2. Masukkan bahan C. Kacau sebentar dan tutup periuk. [Ambil masa sedikit kerana perlu pastikan rempah betul2 masak dan pecah minyak].
3. Setelah rempah masak, masukkan tulang dan air. Setelah tulang empuk, masukkan kentang dan daging. Kalau tak empuk dan kuah agak kering, tambah lagi air.
4. Setelah kesemua bahan2 empuk, masukkan kerisik dan santan. Sekiranya kuah agak pekat, masukkan air. Masukkan asam gelugor.
5. Perasakan dgn garam dan bahan penambah perisa [jika suka].
6. Biar kuah mendidih sebentar dan masukkan bawang besar yang telah dipotong. Bolehlah dihidangkan. Esoknya kalau ada lagi baki kuah, boleh wat cicah dgn roti. Memang lagi terangkat lah!
Nota :-
  • Ikut cara mak saya, dia perap rempah+bawang dan halia yg dikisar dengan daging/tulang terlebih dahulu.

Acar Nyonya



---------------<>---------------

Saya tak pernah cuba buat acar nyonya nie. Dulu masa arwah tok ada, arwah rajin buatkan tapi bukan nyonya style but more to malay style. Saya cuba buat acar nyonya nie setelah meredah 'rumah' en. mat gebu laaa. Disebabkan terpesona dgn acar beliau, saya pun apa lagik, terus cuba buat. Masya allah, memang sedap sungguh acar nie. Masa menumis bahan pun dah bau wangi inikan pulak nk makan. Timun tu saya rendam dengan air kapur sket supaya crunchy. Tapi saya tak de kacang tumbuk dan bijan so saya letak biji sawi. Pastu masa menumis plak saya letak daun kari sket. Dan bahan sayur yang direandam pulak saya tak toskan tapi saya ambil dengan sudu biar perasa tu ada sket2 kat sayur. Err..sorilah mat, saya olah resepi pulakk..ampun!
::
---------------<>---------------
::
::
ACAR NYONYA
::
Bahan Sayur :-
2 biji timun, kerat 4, buang empulur dan hiris macam batang mancis
1 batang lobak merah, kerat 4, hiris macam batang mancis
2 bii bawang besar, belah 8 setiap biji
2 biji cili merah, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang
2 biji cili hijau, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang
100 g bunga kubis, cuci dan potong kecil (tak letak sebab tak de)
::
Bahan Perisa :-
80 ml cuka makan
4 camca besar gula
2 camca teh garam
::
Bahan Kisar :-
3 biji buah keras
2 batang serai, dihiris halus
20 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
4 biji cili merah
1/2 cm hirisan lengkuas
1 inci kunyit hidup
::
Bahan Lain :-
60 g kacang tanah goreng, ditumbuk kasar
20 g bijan, sangai hingga kuning keemasan
::
::
Cara membuatnya :-
1. Satukan semua bahan2 sayur dalam satu bekas, gaul rata.
2. Satukan bahan2 perisa, kacau hingga larut. Kemudian tuang ke dalam bahan2 sayur, gaul rata dan biar 30 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga garing, gunakan api sederhana. Angkat dan biarkan rempah betul2 sejuk.
4. Toskan sayur2an tadi, kemudian gaul bersama rempah hingga rata. Masukkan juga kacang tanah dan bijan, gaul hingga semua mesra dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 2 jam sebelum dihidangkan......Yum yum...jom makannn!!!!

Pulut Kuning


---------------<>---------------


Ini pun kelmarin punya projek gak. Mula tu cadang nak buat rendang, tapi fikir-fikir balik tulang daging ituhari ada lagik so buat gulai tulang pun ok jugak. So pulut nie kita makan/cicah dengan gulai tulang campo daging sket. Slurpp..


Pulut Kuning

Bahan-bahan :-
1 kg beras pulut, direndam dgn 2" kunyit hidup [blender dgn sedikit air]
kalau nk senang, letak serbuk kunyit pun aci jugak.hehehe..
dan juga beberapa keping asam gelugor. Rendam semalaman.


A/dicampur
3-4 cwn santan
sesudu gula
1-2 sdt garam.


Cara-cara :-
1. Basuh beras pulut kemudian rendam semalaman.
2. Letak dlm loyang atau bekas dan kukus lebih kurang 25 min.
3. Keluarkan dan tuang bahan A. Kacau dgn garfu supaya santan meresap dlm pulut.
4. Masukkan balik ke dalam pengukus dan kukus lagi sampai masak dan mcm berminyak sket. Boleh dikeluarkan dan dibentuk dan dihias mengikut kreativiti anda.
psstt..pulut saya kaler tak berapa cantik plak sebab lapik dengan daun pisang [mungkin jenis daun kot] so bila kukus daun tu terlekat kaler kat pulut. frusttttt....! tapi takpa, rasa langsung tak mengecewakan..hehehe..

Kek Marble

:: sedia untuk dibakar ::

:: kek marble setelah dipotong ::

:: potong-potong untuk simpan dlm bekas ::

---------------<>---------------

Kek marble nie sempena birthday my bos semalam. Mula nak deco dgn buttercream tapi krimwell takde lagi pulak dah petang so malas nk keluar beli jadiknya potong-potong makan mcm tu aje lah. Banyak kali dah buat kek marble nie. Resepi nie saya guna resepi sorang forumer nama hazeleaf. Kek nie dalam kategori kek butter. Tapi diolah supaya menjadi marble.
---------------<>---------------
Kek Marble
::
Bahan-bahan :-
250 gm mentega
220 gm castor sugar
6 biji telur saiz A
1 sdk esen vanila
300 gm tepung naik sendiri, diayak
1/2 cwn susu cair
::
Cara-cara :-
1. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
3. Masukkan esen vanila dan susu cair dan pukul lagi.
4. Akhir sekali kaup balikkan tepung ke dalam adunan dan gaul sebati.
5. Bakar pada suhu 170'C selama 50 - 60 min atau sehingga masak. Sejukkan.
::
Nota :: Jika anda ingin membuat marble, bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan 2 sdb serbuk koko dan kacau. Jikan inginkan marble berwarna merah/pink, tuang setitik dua pewarna merah/pink dan juga 2 sdb perasa strawberry. Kacau sehingga warna sempurna dan sedia digunakan. Sendukkan bahagian plain [putih] dahulu baru diikuti bahagian yg berwarna. Buat sehingga selesai.