23 April 2008

Gulai Daging Dan Tulang


Gulai Daging/Tulang
::
Bahan-bahan :-
1/2 kg tulang lembu
1/2 kg daging lembu [nk campur perut dsb pun boleh]
::
A/dimayang
9 biji bawang merah [byk pun takpa]
2.5 inci halia
5 ulas bawang putih
::
B/bahan tumis
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
5 buah pelaga
4 lawang
5 cengkih
1 daun pandan, disimpul
::
C/digaul
3-4 sdb rempah daging [baba’s + alagappa’s] – kalau boleh, kalau tak, sejenis pun takpa
1-2 sdb cili mesin
1 mangkuk air, lebihkan jika perlu
::
3 biji ubi kentang, potong ikut suka [biasanya sebiji tu dibelah 4]
1 kotak santan [guna tak sampai sekotak pun]
1 keping asam gelugor
1 sdb kerisik [tak bubuh pun takpa, tak dosa..hehehe]
::
2 biji bawang besar,dipotong 4 setiap sebiji
::
::
Cara-cara :-
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan B dan biar masak sedikit kemudian masukkan bahan A. Kacau sehingga bawang layu dan kuning garing.
2. Masukkan bahan C. Kacau sebentar dan tutup periuk. [Ambil masa sedikit kerana perlu pastikan rempah betul2 masak dan pecah minyak].
3. Setelah rempah masak, masukkan tulang dan air. Setelah tulang empuk, masukkan kentang dan daging. Kalau tak empuk dan kuah agak kering, tambah lagi air.
4. Setelah kesemua bahan2 empuk, masukkan kerisik dan santan. Sekiranya kuah agak pekat, masukkan air. Masukkan asam gelugor.
5. Perasakan dgn garam dan bahan penambah perisa [jika suka].
6. Biar kuah mendidih sebentar dan masukkan bawang besar yang telah dipotong. Bolehlah dihidangkan. Esoknya kalau ada lagi baki kuah, boleh wat cicah dgn roti. Memang lagi terangkat lah!
Nota :-
  • Ikut cara mak saya, dia perap rempah+bawang dan halia yg dikisar dengan daging/tulang terlebih dahulu.

No comments: