Daging Masak Hitam
Bahan-bahan :-
500 gm daging
A/digoreng dgn minyak
15 batang cili kering
1 sdt jintan manis biji
1 1/2 sdt jintan putih biji
B/
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
2 genggam bawang goreng
air
C/
3 tangkai daun kari
1 btg kulit kayu manis
1/2 cwn kicap pekat [boleh guna campuran kicap manis & masin]
4 sdb jus asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :-
1. Setelah bahan-bahan A digoreng, tuang bahan2 ini [kecuali minyak] ke dalam blender diikuti bahan B. Blend kesemua bahan ini sampai halus.
2. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan C. Biar wangi seketika baru masukkan bahan yg diblender tadi.
3. Masukkan daging dan biar hingga mendidih dan daging empuk. Tambah air jika perlu.
4. Tuang kicap. Biar seketika sehingga air menjadi kurang, kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
5. Tuang jus asam jawa, Perasakan dgn garam dan gula. Apabila kesemua bahan telah sebati, bolehlah ditabur bawang besar sebagai hiasan. Siap.
26 June 2008
Lompat Tikam
Punyalah teringin nak makan kuih lompat tikam nie.
Kira 1st time makan pun kat kedai Kak Rubiah yang di Taman Tun tu.
Pastu dok teringat laa pulok. Yusra pun suka makan.
Belek punya belek resepi dapat jugak akhirnya. Saya guna resepi Kak Liza.
Cuma kepala atas tu saya guna resepi dari blog paku pakis if tak silap sebab taknak dia tebal sgt.
Kuih Lompat Tikam
::
Bahan-bahan :-
::
Lapisan Hijau/
1 cawan tepung beras
1 sdb tepung jagung
3 cwn santan cair
1/2 cwn jus pandan + pewarna hijau
1 sdk air kapur
secubit garam
::
Cara-cara :-
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kuih supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
Lapisan Putih/
1 1/2 cwn tepung beras
1 sdb tepung jagung
4 cwn santan pekat
1 sdk garam
::
Cara-cara :-
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kuih ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan di atas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan.
5. Bila dah sejuk potong kuih dan hidangkan dengan air gula merah.
::
Air Gula Merah
::
Bahan-bahan :-
1 cwn gula merah
1 cwn gula biasa
2 cwn air
1 helai daun pandan, simpulkan
::
Cara-cara :-
1. Masakkan semua bahan sehingga mendidih.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.
Subscribe to:
Posts (Atom)