30 October 2008

Sup Tulang

SUP TULANG

Bahan-bahan :-
500 gm tulang daging [boleh juga campur apa2 sahaja bahagian lain spt lutut,limpa dsb]
1 sdb rempah sup
1/2 sdb rempah kurma
1 kiub pati ayam
1 sup bunjut
1 sdt lada hitam biji
1 pokok daun sup, dikerat 3 bahagian [jgn buang akarnya]
garam

Bahan A :- [dimesin halus]
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 “ halia

Bahan B :-
Minyak utk menumis
5 ulas bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
1 “ halia, dihiris
1 ikat daun pandan

Cara-cara :-
1. Basuh bersih tulang daging kemudian masukkan ke dalam periuk diikuti air yang secukupnya. Letak di atas api dan biarkan seketika.
2. Masukkan bahan A, rempah sup dan rempah kurma ke dalam periuk. Kacau-kacau kemudian masukkan kiub bati ayam dan daun sup. Untuk sup bunjut biasanya saya buka ikatan bunjut tadi dan bahan-bahan itu saya goreng tanpa minyak bersama-sama dengan lada hitam. Kemudian bahan ini diblend halus dan dituang ke dalam periuk.
3. Biar sehingga sup mendidih dan tambah air jika daging masih belum empuk. Perasakan dengan garam.
4. Setelah empuk, sediakan bahan B. Panaskan minyak kemudian masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Apabila bawang agak kekuningan, masukkan seikat daun pandan ke dalamnya. Kacau sebentar dan kemudian tuang kesemuanya ke dalam periuk sup. Kacau sup kemudian tudungkan periuk dan bolehlah ditutup api untuk dihidangkan.
Tabur bawang goreng, daun bawang dan daun sup jika suka.