Mee kari nie kita buat sebab nak jamu mak sedara yang datang dari Perlis. Tengah hari mak masak lauk pauk yang sedap gilerr..kita cuma sediakan rendang ayam pedas saja. Then petang tuu kita jamu ler dgn mee kari nie. Memandangkan mak tak makan ayam, terpaksalah ganti dengan ketam. Yang bestnya part nk kopek kerang. Yang nie kita wat sehari sebelum. Sambil kopek sambil masuk mulut..sambil kopek sambil masuk mulut..mmg hantu kerang btoi laa..ekeke..
Mak Jang bawak buah tangan dari sana apa lagik kalau bukan rebung masam dengan kuih sepit. Dapat je rebung masam tuu mak teruih buat gulai ikan..hehehe..
MEE KARI
Sumber : Internet, kemudian diolah mengikut citarasa sendiri
Bahan-bahan :-
Dikisar/
2 labu bawang putih [biasa saya guna 1 labu shj]
8 ulas bawang merah
4 tangkai serai
2 inci halia
cili mesin [jika suka]
2 sdb rempah kari daging + 2 sdb rempah ketam [cedok bumbun]
3 batang fish cake, dihiris
1 bungkus fishball, dibelah dua
1 peket tauhu kering, kerat jika besar
300 gm tulang ayam [nak guna rangka pun boleh]
beberapa ketul isi ayam [jika suka]
1 ekor ketam [takde pun takpa]
5 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
3 helai daun kari
Cara-cara :-
1.Panaskan minyak dan masukkan daun kari. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sehingga kekuningan. Satukan dua jenis rempah tadi kemudian bancuh dengan air. Tuang ke dalam periuk. Tudungkan periuk dan kacau-kacau selalu. Biar sehingga rempah masak dan pecah minyak.
2. Kemudian masukkan tulang, ayam dan juga air. Biarkan sehingga empuk.
3. Masukkan santan cair & ketam. Setelah mendidih masukkan santan pekat, garam, tauhu kering dan fishball. Biar mendidih dan tutup api.
Bahan Taburan :-
500 gm kerang, ambil isi sahaja
4 biji telur rebus
daun sup dan daun bawang
3 biji cili merah, dihiris
bawang goreng
taugeh yang dicelur
SAMBAL
Bahan-bahan :-
10 ulas bawang putih, ditumbuk halus
3 sudu besar cili giling/cili mesin
¾ cawan udang kering, direndam kemudian ditumbuk
sedikit minyak masak
Cara-cara :-
1. Tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan cili giling.
2. Setelah cili garing masukkan udang kering yang telah ditumbuk halus & biarkan seketika. Biar sehingga cili betul-betul garing dan pecah minyak. Masukkan sesudu dua air jika perlu.
Cara menghidangan :-
Letak mee di dalam pinggan. Hias dengan taugeh celur, telur rebus, bawang goreng, daun bawang dan daun sup, cili potong dan kerang. Letak sambal jika suka lebih pedas. Tuang kuah dan sedia untuk dinikmati.
09 October 2008
Juadah Hari Raya
Hari nie baru berkesempatan nak update blog. Raya sakan laa katakan..hehehe..
Balik ke KL semula pada hari selasa lepas sebab taknak sangkut dgn jem kat jalanraya..ingatkan tak jem..tapi sama jugakkkkkkk.. mungkin ada yang mula kerja rabu kot..itu yang hari selasa tuu berduyun jugak kereta kat jalanraya. Tak kisahlah, apa pun dah selamat sampai ke rumah. Dah balik rumah, tengok kat luar masya allah..macam setahun tak pernah menyapu! kotor dgn daun-daun dan sampah apa seme..ishh..ishh..
Ok, yg gambar-gambar di bawah ini ialah juadah yang kami sekeluarga sediakan untuk Hari Raya pertama. Tahun nie taknak masak banyak-banyak mcm tahun sudah..nnt membazir ja..
Balik ke KL semula pada hari selasa lepas sebab taknak sangkut dgn jem kat jalanraya..ingatkan tak jem..tapi sama jugakkkkkkk.. mungkin ada yang mula kerja rabu kot..itu yang hari selasa tuu berduyun jugak kereta kat jalanraya. Tak kisahlah, apa pun dah selamat sampai ke rumah. Dah balik rumah, tengok kat luar masya allah..macam setahun tak pernah menyapu! kotor dgn daun-daun dan sampah apa seme..ishh..ishh..
Ok, yg gambar-gambar di bawah ini ialah juadah yang kami sekeluarga sediakan untuk Hari Raya pertama. Tahun nie taknak masak banyak-banyak mcm tahun sudah..nnt membazir ja..
Subscribe to:
Posts (Atom)