.
GULAI UDANG YOGURT
Bahan-bahan :-
20 ekor udang sederhana besar [anggaran shj]
.
A/bahan tumisan
1 btg kulit kayu manis
2 pelaga
2 bunga cengkih
3 bunga lawang
3 tangkai daun kari
.
B/ditumbuk lumat
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1.5" halia
.
C/disatukan dlm sebuah mangkuk
3 sdb rempah udang [cap adabi]
kalau tak ada, boleh guna rempah ikan
2 sdb cili mesin
air panas secukupnya
.
D/disatukan
1 tub kecil plain yogurt
1 sdb jus limau
.
E/bahan-bahan lain
1 biji bawang besar, dibelah 6
2 biji cili hijau, dikerat 2
1 biji tomato, dibelah 4
.
Cara-cara :-
1. Sediakan bahan C dan bahan D terlebih dahulu, ketepikan. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan A dan kacau seketika.
2. Masukkan bahan B dan kacau sehingga garing.
3. Setelah garing, tuang bahan C. Tutup tudung periuk dan biar rempah masak. Periksa dan kacau selalu supaya rempah betul-betul masak. [Ambil masa sedikit] dan pastikan pecah minyak.
4. Masukkan udang dan balik-balikkan supaya mesra dengan rempah. Kemudian masukkan bahan D. Kacau sebati. Tambah air supaya berkuah. Biar seketika sehingga kuah mendidih. Perasakan dengan garam.
5. Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan E kecuali tomato dan cili hijau. Apabila sudah selesai, tutup api dan baru masukkan tomato dan cili hijau. Sedia untuk dihidangkan.