Pada 22 Nov 2008 hari Sabtu lepas kami sekeluarga ramai-ramai pergi makan kat satu restoran di Teluk Kumbar. Restoran nie bersebelahan dengan Salwa Mee Udang yang famous tuh. My husband memang syiokkk dgn lauk kari ikan semilang! Kebetulan cuti sekolah, jadik ramai anak menantu balik kan. Lauk pauk yg kami order memang sedap-sedap. Kira puas hati sungguh lah. Kami tempah 2 meja bulat. Antara hidangannya ialah kari ikan semilang, kari ikan jenahak, ikan siakap masak steam asam boi, sambal udang, siput,ketam, ulam-ulaman dan sambal belacan dan sayur taugeh. Semuanya licin! hehehe..So kepada sesiapa yang bercuti di Pulau Pinang, jangan lupa singgah di restoran ini yea. Lepas makan boleh jalan-jalan di tepi pantai pulak atau boleh beli ikan atau udang yang freshhh dari peraih situ!
24 November 2008
Cucur Udang Geragau
Masa balik ke Penang baru-baru nie mak sempat pegi 'tangkap' udang geragau nie kat pasar..hehehe..udang nie bermusim jugak, sebab kadang-kadang amat sukar nak perolehi. Kalau ada pun dah jadi trend rebut-rebut makcik-makcik kat pasar tuu..kebetulan haritu ada, so belilah sebab memang teringin nak makan pun. Cucur nie simple saja cara nak buat dia. Basuh bersih udang, buang kotoran pada udang-udang tu, bilas kemudian bancuh laa tepung. Tepung pun agak-agak je kira nak bagi melekat laa. Pastu garam, jintan sket dan serbuk kunyit sket.
Subscribe to:
Posts (Atom)