23 June 2008

Kek Coklat Kukus

Nie Kek Kukus Coklat Bebop.
Buat nie pun saja-saja nak makan.
Kempunan tak dapat makan Kek Prune punya pasal. hehehe..



KEK COKLAT KUKUS

Bahan-bahan:
375 gm mentega
2 cwn gula halus
1 tin susu cair
4 biji telur, dipukul sebentar
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt esen vanilla

Cara-cara:
1.Cairkan butter dalam periuk. Kemudian masukkan susu cair, esen vanilla dan gula. Kacau perlahan sehingga gula hancur dan semua sebati. Tutup api dan biarkan adunan suam.
2.Masukkan telur ke dalam adunan dan gaul/pukul sedikit.
3.Satukan dan ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda. Tuang bahan-bahan kering ini sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul. [Boleh guna mixer untuk mengadun bahan]
4. Tuang ke dalam loyang yang sudah disapu sedikit minyak dan kukus selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak. Untuk tidak membuat permukaan kek basah, balut tudung kukusan dgn kain supaya air tidak menitik.

Puding Jagung


::
PUDING JAGUNG
::
Bahan-bahan :-
20 gm agar-agar strips
4 1/2 cwn air
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
2 bj telur
1/2 cwn tepung kastard, dicampur dgn sedikit air, dikacau dan di tapis
secubit garam
1 cawan gula
1 sdt esen jagung
::
Cara-cara:-
1. Rendam agar-agar dgn air selama 1 jam. Kemudian masak agar-agar sehingga hancur.
2. Masukkan gula dan masak lagi sehingga gula hancur. Perlahankan api.
3. Di dalam mangkuk, pukul telur menggunakan garfu. Ketepikan.
4, Di dalam mangkuk lain pula, campurkan jagung krim, susu cair, garam, telur yang dipukul dan juga tepung kastad yang sudah ditapis. Gaul sehingga sebati kemudian di tuang ke dalam periuk agar-agar sambil dikacau. Tuang esen jagung.
5. Adunan ini perlu dikacau sentiasa sehingga pekat. Tutup api dan bolehlah di tuang ke dalam loyang dan biarkan sejuk dan mengeras barulah dipindahkan ke dalam peti ais.