12 March 2009

Kailan Goreng Bercili

Hari-hari bayam saja. Sesekali nak jugak sayur lain. Hehehe..
Pergi pasar tadi terus capai 2 ikat sayur kailan. Dalam hati rasa tak sabar nak makan. Ye lah, sebab dah lama tak makan kailan goreng. Nak masak pun simple saja, tumbuk beberapa bawang merah dan bawang putih bersama-sama 3 biji cili merah. Kemudian tumis sehingga naik bau dan pecah minyak. Tuang sos tiram sket. Masukkan anak-anak udang kertas [orang panggil udang sayur] ke dalam kuali dan tumis lagi. Masukkan batang kailan terlebih dahulu kasik dia lembut dan sedikit air jika perlu. Akhir sekali baru masukkan daunnya yang dihiris-hiris lebar tu gaul sekejap dan perasakan dgn garam. Siap!

Resepi Orang Malas! ahaks

Masa nak penuhkan menu yang tak seberapa tu, teringat pula nak buat sambal ikan bilis dengan kacang ni. Lama tak makan lauk nie. Lauk nie macam snek la sebab boleh ratah mcm tu saja. Bila dah dapat lauk nie, lauk lain tuu sori ler..hehehe..Nak buat teramat la senang. Nama pun resepi malas kan..ahaks..Memula tu, gorengkan ikan bilis bersama-sama dengan kacang tanah sehingga masak. Ketepikan sebentar. Masukkan beberapa bawang merah, bawang putih, halia dan serai sebatang yg dihiris halus ke dalam lesung batu. Tumbuk hingga lumat. Kemudian campurkan dengan cili mesin dalam 1-2 sdb. Gaul bahan ini dan tumis dengan minyak. Masukkan air sedikit ke dalam lesung batu tadi sambil dikocak-kocak sedikit dan tuang masuk ke dalam kuali. Tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan ikan bilis dan kacang tanah yang digoreng tadi. Tuang cuka makan [agak banyak juga], garam dan gula untuk balance kan rasa. Gaul sehingga semua sebati dan sampai kering. Siap!