25 July 2008

Bebola Keledek

Seksanya mencari resepi utk keledek nie! Belek buku tak kena, belek dalam internet pun tak kena. Nasib laa si ninoZ tolong carikkan resepi. Bukan takde resepi yang seswai, cuma nak kelainan sket. So dia cadangkan saya buat bebola keledek mcm kat http://dwianakitchen.blogspot.com Kuih nie sekali tengok mcm onde-onde tapi bezanya kuih nie takde gula merah kat dalam. Cara makannya pula sama mcm kuih lopes di mana perlu menyediakan air gula [sirap] sebagai pelengkap. Bebola Keledek

Bahan-bahan :-
500 gm ubi keledek oren, dikukus dan dilecek
280 gm tepung ubi
75 gm gula
garam

Bahan Salut/
200 gm kelapa parut putih
2 helai daun pandan, disimpulkan
garam

Bahan Sirap/
300 gm gula melaka
150 ml air
2 helai daun pandan, disimpulkan
garam

Cara- cara :-
1. Gaul kelapa parut putih bersama garam dan kukus seketika. Ketepikan.
2. Gaul ubi keledek bersama-sama gula, tepung ubi dan garam. Bulat-bulatkan sehingga semua adunan selesai. Didihkan air di dalam periuk kemudian masukkan kesemua bebola tadi dan biar sehingga timbul. Angkat dan toskan.
3. Kemudian letakkan bebola tadi ke dalam bekas yang mengandungi kelapa parut. Golek-golekkan bebola tadi. Buat sehingga habis kesemua adunan.
4. Untuk sirap, campurkan ke semua bahan dan masak di atas api. Kacau sehingga gula larut dan sedia utk dihidangkan bersama-sama bebola keledek tadi.

Nota :-
  • Saya tak cukup kuantiti utk keledek jadi saya adjust sket kuantiti tepung dan gula.
  • Untuk sirap pula, saya tak ikut mcm resepi di atas sbb tak ada gula melaka. Jadi, saya masak 1 cwn gula merah dan 1 cwn gula putih dengan 2 cwn air plus daun pandan. Masak sampai gula larut dan tapiskan.