Bahan-bahan :-
500 gm ubi keledek oren, dikukus dan dilecek
280 gm tepung ubi
75 gm gula
garam
Bahan Salut/
200 gm kelapa parut putih
2 helai daun pandan, disimpulkan
garam
Bahan Sirap/
300 gm gula melaka
150 ml air
2 helai daun pandan, disimpulkan
garam
Cara- cara :-
1. Gaul kelapa parut putih bersama garam dan kukus seketika. Ketepikan.
2. Gaul ubi keledek bersama-sama gula, tepung ubi dan garam. Bulat-bulatkan sehingga semua adunan selesai. Didihkan air di dalam periuk kemudian masukkan kesemua bebola tadi dan biar sehingga timbul. Angkat dan toskan.
3. Kemudian letakkan bebola tadi ke dalam bekas yang mengandungi kelapa parut. Golek-golekkan bebola tadi. Buat sehingga habis kesemua adunan.
4. Untuk sirap, campurkan ke semua bahan dan masak di atas api. Kacau sehingga gula larut dan sedia utk dihidangkan bersama-sama bebola keledek tadi.
Nota :-
- Saya tak cukup kuantiti utk keledek jadi saya adjust sket kuantiti tepung dan gula.
- Untuk sirap pula, saya tak ikut mcm resepi di atas sbb tak ada gula melaka. Jadi, saya masak 1 cwn gula merah dan 1 cwn gula putih dengan 2 cwn air plus daun pandan. Masak sampai gula larut dan tapiskan.
1 comment:
Myra ni orang Penang jugak ka? Ni yang akak syok nih......raya nanti mai rumah no!
Post a Comment