28 July 2008

Kuih Ketayap




Kuih Ketayap
Anggaran : 8 keping

Bahan-bahan :-

Inti Kelapa
Kelapa parut putih
Gula merah
Gula putih
air
Secubit garam
1 helai daun pandan, disimpulkan
1/2 sdb tepung ubi/gandum

Cara-cara :-
1. Masak gula merah dan gula putih dgn air. Tapiskan. Ketepikan.
2. Di dalam kuali, masukkan kelapa parut, daun pandan dan air gula merah.
3. Kacau dengan api perlahan sehingga kelapa tadi masak dan biar sehingga air kering.
4. Taburkan sedikit tepung ubi/gandum ke dalam kelapa tadi dan kacau lagi sehingga likat dan pekat. Siap untuk digunakan.

Kulit
1 cwn tepung gandum
1 bj telur
secubit dua garam
1 cwn + 5 sdb jus pandan

Cara- cara :-
1. Blend ke semua bahan-bahan di atas dan tuang ke dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali, sapu sedikit minyak dan tuang sesenduk adunan dan leperkan. Alihkan supaya masak di kedua-dua belah.
3. Bentangkan kulit, letakkan inti dan gulung sehingga habis.

No comments: