21 March 2008
Yusra the food mania!
ha! nganga luas-luas..kang lain plak yang masuk..
good luck mr ginger! [ko taktau nasib ko pasnie..huahuahua..]
ishh..ishhh....makan pesen apa tu yanggg oii..??!
sawadikappp! jemput makan semeee...!
nie makan ke berangan??!
Cream Caramel
Cream caramel nie sebenarnya plain sahaja tanpa gula karamelnya. Saya susun buah peach di atasnya sebagai hiasan. Memang sedap. Resepi nie dari prepack mix juga. Bahan tambahan yang diperlukan hanyalah
sekotak susu segar 1 liter. Didihkan susu dan kemudian tuang semua bahan yang telah disediakan. Apabila mendidih, terus tuang ke dalam loyang dan sejukkan. Resepi ini memang sesuai sekiranya nak dihidangkan kepada tetamu. Ringkas, cepat dan sedap!
Buah Gajus
Masa kita ronda-ronda kat pasar malam Kepala Batas, kita jumpa buah gajus. Rasa seronok tak terhingga sebab teringin sangat nak makan buah gajus nie. Buah pun besar-besar. Kita borong sket je RM2 sebekas. Balik umah terus potong-potong dan cicah dengan garam gula dan sedikit kicap. Lama tak makan rasa macam jakun pulakkk. Sebab dah lupa rasa buah nie macam mana..hikhikhik..rasanya sedikit berasid dan kelat. Sesiapa yang batuk atau sakit kerongkong, sila jauhi buah ini [amaran nih!] hohoho..
Puding Laici
Puding Laici
Bahan-bahan :-
1 peket agar-agar strips
air [sukatan air saya agak-agak shj] biasanya tidak melebihi paras agar-agar
1 tin susu cair
1 tin laici, dikisar
Cara-cara :-
- Campurkan agar-agar dan air ke dalam periuk kemudian masak sehingga agar-agar tadi hancur. Setelah hancur, masukkan gula.
- Kacau sehingga gula betul-betul hancur dan agar-agar tidak berketul. Tapiskan ke dalam periuk lain dan masak semula di atas api.
- Masukkan susu cair dan laici yang telah dikisar. Biar mendidih sekejap. Kemudian tutup api dan bolehlah dituang ke dalam acuan atau loyang yang anda sukai. Sejukkan dan bolehlah dihidang.
- Anda boleh juga menambah 1 tin laici sebagai hiasan. Hiris kasar buah laici dan susun di atas puding tersebut atau mengikut kreativiti anda. Selamat Mencuba!
Resepi asal adalah sumbangan dari Kak Liza.
Projek Cuti Sekolah
Ada orang gelar kek gula hangus, ada juga yang gelar kek sarang semut dan turut juga digelar kek sarang tebuan. Apa sahaja gelaran, bentuk dan rasa keknya tetap sama. Yang membezakan adalah nama! [apa ada pada nama daaa...]
Kek yang saya buat ini sebenarnya amat mudah dan ringkas sahaja bahan-bahannya. Sebenarnya saya beli ready mix honeycake mix dari sebuah kedai bakeri yang terletak di Shah Alam dan bahan tambahan yang saya perlukan adalah seperti mentega, telur dan susu cair sahaja. Bahan-bahan itu dicairkan lalu ditambah dengan bahan yang telah siap sedia kemudian dipukul sebati dan terus bakar selama 1 jam. Hasilnya memang tiada beza dengan kek yang kita bancuh biasa.
Sebelum saya berjinak-jinak dengan prepack mix nie, saya pernah jugak cuba buat kek gula hangus sendiri.
Resepi itu saya dapat dari seorang forumer CARI iaitu Yume. Resepi asal adalah dari Pn Halimah.
Ramai juga forumer di FNR dah mencuba resepi nie dan hasilnya amat memuaskan. Sekiranya anda berminat nk mencuba, boleh cuba dengan resepi di bawah ini.
KEK GULA HANGUS
Bahan-bahan :-
1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sdb mentega
[Untuk membuat gula hangus :
Gula hendaklah digoreng dengan api yang perlahan. Apabila gula agak mencair, tuang air panas perlahan-lahan dan tutup api. Kemudian masukkan mentega dan kacau sehingga cair. Sejukkan adunan ini dan ketepikan]
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum, ayak bersama
2 sdk soda bikarbonat
1 sdk esen vanila
Cara-cara :-
1. Pukul telur sehingga kembang dan pekat.
2. Masukkan susu dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung dan juga soda bikarbonat yang telah di ayak bersama.
4. Tuang esen vanila ke dalam adunan dan akhir sekali masukkan gula hangus tadi.
5. Adunan ini hendaklah diperap selama 3 - 4 jam dalam keadaan bertutup supaya sarangnya akan lebih cantik.
6. Setelah diperap, bolehlah terus dibakar pada suhu 160' C selama 1 jam dengan menggunakan api bawah sahaja. Untuk 10 minit terakhir, tukar kepada api atas dan bawah pula.
Selamat Mencuba!
Subscribe to:
Posts (Atom)