16 April 2008

L.A.K.S.A.M


---------------<>---------------
Memang sedapppppppp! tapi bukan dari my kitchen..ini dari kitchen orang lain.hehehe..
Bos belikan utk kita as breakfast..mmg sedap sgt! lama tak makan.
Jangan mimpi ler kalau saya nk buat..memang takkan buat punya!
Bukan soal renyah ke apa, tapi soal siapa yang akan habiskan nanti???!! hahahaha..
maklumlah, mamak Penang mana reti makan laksam nie seme!
sib baik lerr bini dia nie tolak batu dgn kayu..hikhikhik..
So jemput makan semua...

Kek Coklat

>> BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN <<
>> BAHAN [A] IAITU CAMPURAN SERBUK KOKO, AIR DAN GULA <<

>> CARA-CARA UNTUK MENGADUN BAHAN <<





>> KEK YANG TELAH PUN SIAP DIBAKAR DAN MENUNGGU MASA UNTUK PROSES TOPPING <<

>> TOPPING DAN HASILNYA <<

Resepi kek coklat nie saya dapat dari sepupu saya Zairulniza [eja]. Dia plak dapat resepi nie dari sorang kenalannya iaitu Pn Sabariah. Memang nak cuba resepi nie lama dah, cuma baru-baru nie saja baru teringat nk try. Sebelum nie asyik dok buat style kukus saja, sekarang nk try versi bakar pulak. Orang kata, versi bakar akan buat kek lebih lembap dari hari ke hari.

---------------<>---------------
Kek Coklat Lembap


Bahan-bahan :-


A/
1 cwn serbuk koko
1 cwn air
1 cwn gula


Cara-cara :-
1. Panaskan bahan-bahan ini sebentar sambil dikacau hingga likat. Sejuk dan ketepikan.



B/
230 gm mentega
230 gula
230 gm tepung naik sendiri
6 biji telur gred C [tapi saya guna 5 biji telur gred A]




Cara-cara :-
1. Putar mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati.
3. Akhir sekali tuang masuk bahan A [campuran koko]. Kacau sehingga sebati dan tuang ke dlm loyang dan bakar pada suhu 180'C selama 60 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.

Instead of Nasi


Sekali sekala makan pasta..kasik tuko selera pulak.
Ni pun request dari my Bos laa..dia puasa semalam..so tanak makan nasik..takut gomok kot?!
so takpelah..kita watkan dia makaroni goreng plus daun kucai..ehh..sedap tau letak kucai nie..
kita pun tak sangka..next time selalu nk taruk lah..
resepi nie kita agak-agak saja..
[thanks to kak noormasri]
---------------<>---------------
Makaroni Goreng
Bahan-bahan :-
makaroni, direbus sehingga empuk dan toskan
[saya agak dlm 2-3 cwn ada laa kot], nak guna pasta bentuk lain pun ok
2 biji bawang besar, didadukan
3 ulas bwg putih, dicincang
2 biji cili merah, dibuang biji dan dicincang
sepeket cendawan butang, direndam kemudian dihiris
3-4 sdb sos cili
3-4 sdb sos tomato
1 sdb sos tiram
1-2 sdb cili giling [ikut suka nk letak byk mana]
3 sdb kicap
1/2 sdt serbuk oregano [terpulang nk letak, tak letak pun takpa]
1 sdt lada hitam atau lada putih serbuk
udang [boleh juga kalau nk letak ayam, daging, sotong dsb]
daun kucai, dikerat lebih kurang 2inci [ganti sayur lain pun boleh]
Cara-cara :-
1. Panaskan minyak zaiton. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu dan kekuningan.
2. Masukkan cili giling dan tumis hingga pecah minyak. Tambah air jika perlu.
3. Masukkan udang dan biar seketika.
4. Tuang sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Tambah air sedikit. Masukkan cendawan dan cili merah cincang.
5. Masukkan serbuk oregano dan serbuk lada putih/hitam.
6. Masukkan makaroni dan kacau hingga makaroni sebati dgn kuah. Perasakan dgn garam sket kalau kurang. Tapi biasa saya percik kicap ja utk ganti garam.
7. Last sekali masukkan daun kucai. Jangan biar lama sgt di atas api nnt kucai layu dan tak sedap. Pastu hiaslah ikut kreativiti anda. Biasa saya letak capsicum jugak dlm makaroni nie, tapi stok takde, tu pasal saya guna cili merah cincang.