Sekali sekala makan pasta..kasik tuko selera pulak.
Ni pun request dari my Bos laa..dia puasa semalam..so tanak makan nasik..takut gomok kot?!
so takpelah..kita watkan dia makaroni goreng plus daun kucai..ehh..sedap tau letak kucai nie..
kita pun tak sangka..next time selalu nk taruk lah..
resepi nie kita agak-agak saja..
[thanks to kak noormasri]
---------------<>---------------
Makaroni Goreng
Bahan-bahan :-
makaroni, direbus sehingga empuk dan toskan
[saya agak dlm 2-3 cwn ada laa kot], nak guna pasta bentuk lain pun ok
2 biji bawang besar, didadukan
3 ulas bwg putih, dicincang
2 biji cili merah, dibuang biji dan dicincang
sepeket cendawan butang, direndam kemudian dihiris
3-4 sdb sos cili
3-4 sdb sos tomato
1 sdb sos tiram
1-2 sdb cili giling [ikut suka nk letak byk mana]
3 sdb kicap
1/2 sdt serbuk oregano [terpulang nk letak, tak letak pun takpa]
1 sdt lada hitam atau lada putih serbuk
udang [boleh juga kalau nk letak ayam, daging, sotong dsb]
daun kucai, dikerat lebih kurang 2inci [ganti sayur lain pun boleh]
Cara-cara :-
1. Panaskan minyak zaiton. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu dan kekuningan.
2. Masukkan cili giling dan tumis hingga pecah minyak. Tambah air jika perlu.
3. Masukkan udang dan biar seketika.
4. Tuang sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Tambah air sedikit. Masukkan cendawan dan cili merah cincang.
5. Masukkan serbuk oregano dan serbuk lada putih/hitam.
6. Masukkan makaroni dan kacau hingga makaroni sebati dgn kuah. Perasakan dgn garam sket kalau kurang. Tapi biasa saya percik kicap ja utk ganti garam.
7. Last sekali masukkan daun kucai. Jangan biar lama sgt di atas api nnt kucai layu dan tak sedap. Pastu hiaslah ikut kreativiti anda. Biasa saya letak capsicum jugak dlm makaroni nie, tapi stok takde, tu pasal saya guna cili merah cincang.
No comments:
Post a Comment