Roti Sandwich ni saya guna resepi Chef Farid dari buku Langkah Demi Langkah.
ROTI SANDWICH
Bahan-bahan :-
500 gm tepung roti
25 gm gula kastor
10 gm garam
7 gm bread improver
10 gm yis kering
25 gm shortening
20 gm mentega
260 ml air
Cara-cara :-
1. Campur tepung, gula, garam dan bread improver. Gaul rata dengan tangan.
2. Masukkan yis dan gaul lagi dengan tangan.
3. Masukkan mentega dan shortening. Gaul sebati dengan tangan.
4. Tuang air sedikit demi sedikit dan uli adunan sehingga menjadi doh lembut.
5. Bulatkan doh, bungkus dengan plastik dan rehatkan 20 minit pada suhu bilik sehingga kembang.
6. Tumbuk doh dengan tangan sehingga kempis untuk mengeluarkan udara.
6. Tumbuk doh dengan tangan sehingga kempis untuk mengeluarkan udara.
7. Gulung ketat doh untuk mengeluarkan udara yang masih ada.
8. Masukkan doh di dalam acuan roti [berukuran 18 cm panjang, 12.7 cm lebar dan 11.5 cm tinggi] yang telah dilengser dengan mentega dan tutup. Rehatkan doh lebih kurang satu jam sehingga kembang dan memenuhi tiga suku acuan.
9. Bakar roti sehingga masak pada suhu 200'C lebih kurang 35 minit.