Dari ikan Jenahak juga. Tapi yang ini saya guna isi yang agak tebal dan bertulang. Siap digoreng kemudian di simbah dengan sambal tomato.
IKAN MASAK SAMBAL TOMATO
Bahan-bahan :-
A/
5 biji cili merah
2 sdb cili kering yang dimesin
1/2 sdb belacan
5-7 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
1 bj buah tomato
3-4 sdb sos tomato
1 bj bawang besar, dibelah 2 dan dihiris tebal
garam dan gula
Cara-cara :-
1. Masukkan ke semua bahan A dan dengan menggunakan chopper, kisar kasar bahan-bahan tersebut. Ketepikan.
2. Di dalam kuali, panaskan minyak [lebihan goreng ikan tadi] dan tumis bahan A. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masih menggunakan chopper, masukkan buah tomato yang dihiris kemudian kisar kasar kemudian tuang ke dalam kuali. Kacau sehingga pecah minyak dan kesemua bahan sebati.
4. Tuang sos tomato dan kacau lagi. Masukkan air jika kuah menjadi kering. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Masukkan ikan yang telah digoreng dan gaul sebati. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan sekejap sambil dikaup balikkan ikan supaya mesra dengan sambal.
21 July 2009
Tom Yam Ikan
Pening nak masak apa hari ini. Alih-alih buat tom yam sudahlah. Lagipun pes tom yam dibeli asyik keluar masuk keluar masuk almari saja, buatnya tidak. Jadi hari ini dah ada fillet ikan jenahak jadi saya kecilkan sedikit saiznya supaya senang nak makan.
Agak mudah juga membuatnya. Masukkan ke semua bahan asas tom yam berserta pesnya sekali dan biarkan mendidih. Perasakan dengan garam, gula dan jus limau. Siap!
Agak mudah juga membuatnya. Masukkan ke semua bahan asas tom yam berserta pesnya sekali dan biarkan mendidih. Perasakan dengan garam, gula dan jus limau. Siap!
Subscribe to:
Posts (Atom)