21 July 2009

Ikan Masak Sambal Tomato

Dari ikan Jenahak juga. Tapi yang ini saya guna isi yang agak tebal dan bertulang. Siap digoreng kemudian di simbah dengan sambal tomato.

IKAN MASAK SAMBAL TOMATO

Bahan-bahan :-

A/
5 biji cili merah
2 sdb cili kering yang dimesin
1/2 sdb belacan
5-7 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih

1 bj buah tomato
3-4 sdb sos tomato
1 bj bawang besar, dibelah 2 dan dihiris tebal
garam dan gula

Cara-cara :-
1. Masukkan ke semua bahan A dan dengan menggunakan chopper, kisar kasar bahan-bahan tersebut. Ketepikan.
2. Di dalam kuali, panaskan minyak [lebihan goreng ikan tadi] dan tumis bahan A. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masih menggunakan chopper, masukkan buah tomato yang dihiris kemudian kisar kasar kemudian tuang ke dalam kuali. Kacau sehingga pecah minyak dan kesemua bahan sebati.
4. Tuang sos tomato dan kacau lagi. Masukkan air jika kuah menjadi kering. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Masukkan ikan yang telah digoreng dan gaul sebati. Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan sekejap sambil dikaup balikkan ikan supaya mesra dengan sambal.

1 comment:

Shaun McGowan said...

Habislah Benggali tak leh niaga dah ni! Yummy Recipes