Puding Cendol
sumber : myresepi
Bahan-bahan :-
Lapisan Bawah
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar-agar powder
500 gm cendol
sedikit garam
Lapisan Atas
500 ml air
200 gm gula merah
300 ml santan pekat
10 gm agar-agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam
Cara-cara :-
Lapisan Bawah :-
1. Masak air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips :- Untuk acuan, basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic [saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan] supaya mudah keluarkan puding dari acuan nanti untuk dipotong.
Lapisan Atas :-
1. Masak gula merah dengan sedikit air [drp 500 ml dalam resepi di atas] sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
2. Masukkan air gula merah, baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
3. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.
Tips 1 :
1. Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk/cakar dengan garpu di serata adunan.
2. Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.