08 July 2008

Puding Cendol

Boleh tahan sedap jugak yea puding cendol nie. Tapi manis sket. Kalau saja-saja nak buat tu memang tak laa, yang buat nie pun kebetulan baki cendol yang haritu ada lagik. Sudahnya dok pikir jugak nak buat apa. Akhirnya belek punya belek, dapat jugak resepi nie kat MyResepi. Terima kasih lah pada penyumbangnya iaitu tuntung15.



Puding Cendol
sumber : myresepi

Bahan-bahan :-

Lapisan Bawah
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar-agar powder
500 gm cendol
sedikit garam

Lapisan Atas
500 ml air
200 gm gula merah
300 ml santan pekat
10 gm agar-agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Cara-cara :-

Lapisan Bawah :-
1. Masak air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips :- Untuk acuan, basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic [saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan] supaya mudah keluarkan puding dari acuan nanti untuk dipotong.


Lapisan Atas :-
1. Masak gula merah dengan sedikit air [drp 500 ml dalam resepi di atas] sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
2. Masukkan air gula merah, baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
3. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Tips 1 :
1. Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk/cakar dengan garpu di serata adunan.
2. Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

Siput Mentarang

Masa dok balik Kepala Batas cuti sekolah yang 2 minggu tu, mak ada laa pegi pasar kendian jumpa ler dgn siput mentarang nie. Katanya nostalgia sungguh sebab payah bebenor nak kutip la nie. Dulu mak rajin ler pegi kutip dgn arwah tok. Sekarang dah boleh kutip kat pasor je..huhuhu..tapi siap fulus lah. Dengar mak cerita, ramai betul orang dok book siput nie. Ada yang pesan siap2 kat tauke tuu sampai 4 kilo! nak wat gulai siput dgn kentang katanya..tapi kitaorang just goreng kunyit dan tambah kentang je..itu pun lajuuuu jugak! hehehe..