Kek batik nie saya buat untuk hantar kat tadika yusra. Lupa pulak masa tu derang ada apa. Biasanya hantar muffin, tapi mungkin budak-budak dah jelak so kita ubah la citarasa budak-budak tu pulak. Alhamdulillah budak-budak tu tak cerewet langsung.
Dan resepi kat bawah nie pulak adalah kombinasi dari 3 orang forumer termasuk saya. Saya suka resepi nie sebab dalam bahan dia tidak ada telur!
Kek Batik
Bahan-bahan :-
125 gm butter
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn susu segar
2 sdb serbuk koko
1/2 bungkus biskut marie, patahkan 4 bahagian
1 sdb nutella
1 sdb serbuk milo
Cara-cara :-
1. Cairkan butter dengan menggunakan api yang sederhana.
2. Masukkan susu pekat manis, susu segar, serbuk koko, serbuk milo dan juga nutella. Kacau dengan whisker supaya adunan sebati dan pekat.
3. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul rata.
4. Tuang adunan ke dalam loyang kemudian tekan supaya rata dan padat.
5. Sejukkan di dalam peti sejuk.
6. Apabila kek agak mengeras, bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Dan resepi kat bawah nie pulak adalah kombinasi dari 3 orang forumer termasuk saya. Saya suka resepi nie sebab dalam bahan dia tidak ada telur!
Kek Batik
Bahan-bahan :-
125 gm butter
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn susu segar
2 sdb serbuk koko
1/2 bungkus biskut marie, patahkan 4 bahagian
1 sdb nutella
1 sdb serbuk milo
Cara-cara :-
1. Cairkan butter dengan menggunakan api yang sederhana.
2. Masukkan susu pekat manis, susu segar, serbuk koko, serbuk milo dan juga nutella. Kacau dengan whisker supaya adunan sebati dan pekat.
3. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul rata.
4. Tuang adunan ke dalam loyang kemudian tekan supaya rata dan padat.
5. Sejukkan di dalam peti sejuk.
6. Apabila kek agak mengeras, bolehlah dipotong dan dihidangkan.