::
---------------<>---------------
::Kita dah cantas jantung pisang belakang umah tadi. Teringat mak selalu masak parpu. Tiba-tiba kecur air liur la pulak.
::
::
Jantung Pisang Masak Parpu [kacang dhall]
::
Bahan-bahan :-
1 biji jantung pisang, direbus dan dihiris
::
1/2 cwn kacang dhall
1/2 sdt serbuk kari ikan
1 sdt udang kering
1 kotak santan
garam
1 sdt serbuk kunyit
::
Bahan tumis darat/
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1/2 sdt jintan manis
3 biji cili kering, dikerat-kerat
::
::
Cara-cara :-
1. Basuh dan bersihkan kacang dhall. Rebus kacang dhall bersama-sama serbuk kari ikan dan udang kering sehingga kacang dhall empuk. Masukkan serbuk kunyit.
2. Masukkan santan bersama-sama dgn air anggaran 2 cwn. Bila agak mendidih, masukkan jantung pisang dan garam. Jika kuah terlampau pekat, tuang air sedikit.
3. Untuk tumisan, panaskan minyak dan masukkan daun kari dan cili kering terlebih dahulu. Kacau-kacau sedikit dan masukkan bahan-bahan lain seperti bawang merah, bawang putih dan jintan manis. Tumis hingga garing dan kekuningan. Tutup api dan tuang masuk ke dalam periuk kuah parpu tadi. Kacau-kacau sedikit biar mesra dan bolehlah dihidangkan.