21 November 2008

Blueberry Muffins

Cuba buat muffin ni sebab teruja sangat dengan feedback kengkawan forum. Ramai yang puji muffin ni sedap, dan paling best mudah. Betul! Memang mudahpun..nak bancuh adunan ni pun lebih kurang 5 minit mcm tu. Resepi ni disumbangkan oleh Sankuriang yang beliau perolehi dari internet juga.

Kim’s Moist Muffin

Bahan-bahan :-
220 gm tepung naik sendiri
½ - ¾ cwn minyak sayuran
¾ cwn buttermilk atau susu biasa
½ - ¾ cwn gula kastor
1 biji telur, dipukul
1 sdt esen vanilla
150 gm flavourings [pisang, frozen blueberi/raspberry, choc bits, grated epal dsb]

Cara-cara :-
1. Panaskan oven 180’C. Griskan loyang muffin.
2. Gaul sebati semua bahan kering.
3. Gaul sebati semua bahan basah dan campurkan dgn bahan kering.
4. Masukkan flavouring dan gaul sehingga sebati.
5. Tuang ke dalam loyang muffin dan bakar selama 15-20 min atau sehingga masak.

Nota :-
Resepi asal dalam bahasa inggeris tapi saya translate ikut apa yang saya faham lah. Selamat mencuba!

Bihun Singapore

Goreng bihun nie untuk breakfast. Meriah betoi dengan udangnya, sotongnya..hehehe..tapi yg kurenggg is tak dak plak sambal atau cili jeruk! Kalau takkk..hmmm...ekekeke..