Tat Nenas
Bahan-bahan :-
125 gm butter
125 gm marjerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sdk esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem nenas secukupnya
125 gm butter
125 gm marjerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sdk esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem nenas secukupnya
Bahan pengilat/
2 bj kuning telur
2 sdk air [saya tak letak ni]
pewarna kuning
Cara-cara :-
1. Pukul butter, marjerin dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayak. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkan jem nenas di atas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
2 sdk air [saya tak letak ni]
pewarna kuning
Cara-cara :-
1. Pukul butter, marjerin dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayak. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkan jem nenas di atas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.