Biskut yang di bawah ni ialah Biskut Cornflakes yang resepinya disumbangkan oleh Sue dari FNR. Biskut ni memang dah ramai yang buat dan terbukti kesedapannya.
Biskut Cornflakes
sumber : Sue FNR
Bahan-bahan :-
180 gm tpg gandum
150 gm mentega
80 gm gula aising
50 gm tepung jagung
1 bj kuning telur
80 gm cornflakes Nestle, dihancurkan [ramas dgn tangan atau blend kasar pun boleh]
1/2 sdt serbuk penaik
Cara-cara :-
1. Satukan tepung gandum dan serbuk penaik dan diayak. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula sehingga berkrim. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi.
2. Masukkan cornflakes dan tepung jagung ke dalam adunan mentega. Uli adunan sambil masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit. Rehatkan adunan sebentar jika adunan lembik.
3. Kemudian, bulat-bulatkan adunan sebesar guli atau mengikut bentuk kesukaan anda. Jika hendak gaul dengan lebihan cornflakes pun boleh juga.
4. Susun adunan di dalam loyang pembakar dan bakar lebih kurang 15 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan boleh disimpan di dalam bekas.
18 September 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment