28 July 2008

Tauhu Masak Schezuan

Nak share resepi tauhu yang Diana pernah post kat forum suatu ketika dulu. Saya cukup suka resepi nie sebab simple dan sedap. Nampak gambar je mcm tak best, tapi kalau dah cuba, insya allah..tentu korang suka..Saya dah olah sedikit resepi yang Diana kasik tuu sebab nak kasik lebih pedas..tapi menurut Diana, resepi asal memang pedas pun..cuma Diana olah supaya sesuai utk family yang ada anak kecil.
Tauhu Masak Schezuan
Resepi asal : Diana

Bahan-bahan :-
4 keping tauhu, setiap sekeping dibelah 4 [menjadikan 16pcs]
1 mangkuk udang, dikupas dan dibiarkan ekornya shj
3 ulas bawang putih, diketuk dan dicincang
Minyak utk menggoreng
3 cwn air atau lebih

Bahan sos :-
1/4 cawan sos tiram
1/4 cawan kicap [tak sampai 1/4 cwn], nnt termasin
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
::
Kisar menggunakan chopper :-
1 biji bawang besar yang besar
15 biji cili padi atau lebih jika suka pedas
::
Cara-cara :-
1. Panaskan minyak dan goreng tauhu yang telah dipotong dadu sehingga setengah masak. Agak-agak dah bertukar warna kekuningan, sebaiknya terus diangkat. Ketepikan.
2. Udang ditabur sedikit tepung jagung dan secubit garam, digoreng sekejap. Angkat dan ketepikan.
3. Minyak boleh dikurangkan kepada 1/2 cawan dan masukkan bawang putih. Tumis sehingga naik bau. Jangan terlalu garing sangat. Masukkan pula bahan yang telah dikisar dan tumis lagi.
4. Masukkan pula bahan sos. Biarkan ia mendidih. Masukkan air. Didihkan lagi.
5. Masukkan tauhu dan biar masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Masukkan udang.
6. Kacau sekejap dan tutup api. Siap dan sedia dihidangkan.
::
Nota :-
Masakan ini tak perlukan garam kerana sudah cukup rasa masinnya dari kicap. Saya menggunakan kicap masin, sebab itu tak perlukan garam.

Kuih Ketayap




Kuih Ketayap
Anggaran : 8 keping

Bahan-bahan :-

Inti Kelapa
Kelapa parut putih
Gula merah
Gula putih
air
Secubit garam
1 helai daun pandan, disimpulkan
1/2 sdb tepung ubi/gandum

Cara-cara :-
1. Masak gula merah dan gula putih dgn air. Tapiskan. Ketepikan.
2. Di dalam kuali, masukkan kelapa parut, daun pandan dan air gula merah.
3. Kacau dengan api perlahan sehingga kelapa tadi masak dan biar sehingga air kering.
4. Taburkan sedikit tepung ubi/gandum ke dalam kelapa tadi dan kacau lagi sehingga likat dan pekat. Siap untuk digunakan.

Kulit
1 cwn tepung gandum
1 bj telur
secubit dua garam
1 cwn + 5 sdb jus pandan

Cara- cara :-
1. Blend ke semua bahan-bahan di atas dan tuang ke dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali, sapu sedikit minyak dan tuang sesenduk adunan dan leperkan. Alihkan supaya masak di kedua-dua belah.
3. Bentangkan kulit, letakkan inti dan gulung sehingga habis.