05 February 2009

Udang Paprik

Habis idea betul nak masak harinie..ikan pun dah takde..yg tinggal udang dgn ayam kampung jer. Ayam kampung dah tak larat nak makan sebab seminggu punya menu asyik ayammmm jer..so ingat nak masak ler paprik sebab sayur pun ada sket ja. Adalaa kubis dgn putik jagung..jadik laaa kan..nampak variety sket..hehehe..
Cara masak pun very simple..sbb bahan kita just agak-agak dan ikut apa yg ada sj.

Bahan-bahan :-
udang, dikupas kulit dan dibiarkan ekor shj
sayur kubis bunga
putik jagung
1-2 sdb sos tiram
2 sdb cili giling
5 bj cili padi, diketuk
1 btg serai, diketuk
1 bj bawang kuning, dihiris wedges
garam
gula

tumbuk/
5 bj bwg putih
5 bj bawang merah
1 inci halia

Cara-cara :-
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk. Masukkan serai dan cili padi. Kacau sebentar kemudian masukkan cili giling. Tumis hingga garing dan pecah minyak. Tambah air sedikit.
2. Tuang sos tiram sambil dikacau-kacau sebentar. Masukkan sayur-sayuran dan air.
3. Bila dah separuh empuk, masukkan udang. Biar seketika sampai udang masak. Masukkan hirisan bawang kuning juga. Perasakan dgn garam dan gula.
4. Kacau-kacau sekejap. Jika suka berkuah boleh terus diangkat. Jika suka kering, boleh aje tunggu air kering baru masukkan udang. [pandai-pandai adjust la yea].
5. Dan kalau suka kuah nampak hitam-hitam sket, percik kicap. Tapi kena adjust garam laa pulak yea. Sayur plak kalau nk tambah apa-apa yg patut pun ok jugak macam carrot, kacang panjang dsb.

[psstt..nampak mmg tak menarik..tapi rasa mmg besttt!hihihi]