17 April 2008

Lala Masak Cili



---------------<>---------------


Lala Masak Cili

Bahan-bahan :-
siput lala, anggaran 1 kilo kot [terlupa nk timbang plak tadi..hehehe]

A/dimesin
2 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia, sebesar ibu jari
1 biji buah tomato
3 biji cili merah
2 sdb cili mesin [kalau suka pedas, taruk laa lebih]

B/
3 sdb sos cili
3 sdb sos tomato
1 sdb sos tiram

1 btg serai, diketuk
1 biji telur, dipukul
garam dan gula
air
minyak utk menumis
daun sup atau daun ketumbar sebagai hiasan


---------------<>---------------

Cara-cara :-

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tuang bahan A. Masukkan serai. Tumis bahan ini sehingga pecah minyak. Tambah air jika perlu.
2. Masukkan bahan B dan kacau. Tambah air dalam 1 mangkuk [jika suka berkuah]. Biar mendidih dan bubuh garam dan gula. Nak sprinkle lada hitam sket pun ok.
3. Masukkan siput lala, kacau sedikit supaya sebati dengan kuah. Tudungkan kuali sebentar.
4. Apabila siput sudah terbukak, kacau sedikit dan tuang telur bagi rata-rata.
5. Biar sekejap dan balik-balikkan siput lala tadi kemudian tutup api dan taburlah daun sup sebagai hiasan. Siap dan boleh dihidangkan.