27 February 2009

Mee Goreng Chin Chai


Uishhh nama!! hahahaha...
sesaje je adjust spelling..cincai sebenornya..ahaks..
Mee goreng nie dah nama pun cincai kan..so cincai-cincai je cara nak masak pun..
even bahan pun cincai-cincai je saya taruk..wakaka..
Ketuk barang 2-3 ulas bawang merah dan bawang putih..lebih sket pun takpa..ketuk jgn lumat, agak-agak kasar gitu..pastu tumis laa..dah garing masukkan cili boh..kacau sampai pecah minyak dan wangi, tuang sos tiram dan sos tomato. Tambah air sket jika suka berkuah. Masukkan sotong, udang, daging dsb yang disukai dan sayur sawi. Perasakan dengan garam dan gula. Dah mendidih masukkan tauhu goreng yang dipotong dadu or ikut suka hati korang lah dan jugak mee. Kalau suka taugeh, masukkan skali. Gaul-gaul sekejap kasik mesra alam gitu..dahh siap! Nak cantik tabur ler bawang goreng, cili potong dan serba serbi daun sup/daun bawang.
Kalau dapat stok udang lagik best. Tapi ini kan mee chin chai..so patut-patut laa..hahaha..