Tadi petang kita bereksperimen dengan resepi baru yang kita jumpa kat SAJI. Apam puteri ayu coklat namanya. Biasa warna hijau kan, tapi yang ini warna coklat. Apam ni lembut sangat dan sedap pulak tu. Saya ikut sebijik-sebijik resepi tu dan alhamdulillah menjadi. Maklumlah, saya nie alergik sket dgn resepi apam! huahuahua... Apam Puteri Ayu Coklat
Bahan-bahan :-
2 biji telur
1/2 cwn gula
1/2 sdk ovalete [saya terrrbubuh 1 sdk!hehe]
1/2 cwn tepung gandum
1 sdb serbuk koko
kelapa parut putih + garam
Cara- cara :-
1. Pukul telur, gula dan ovalete hingga kembang dan pekat. [saya pukul sampai putih gebu tak hengat!]
2. Kemudian masukkan tepung dan serbuk koko yang telah diayak terlebih dahulu sedikit demi sedikit. [saya tuang terus then putarrrrrr sampai sebati].
3. Ambil sedikit kelapa parut yang telah digaul dgn sedikit garam dan masukkan ke dalam acuan. Tekan sedikit dan tuangkan adunan.
4. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak.
Nota :-
Pendapat saya, kalau tak letak kelapa parut dan biar apam nie kosong saja pun sedap. Tapi kena tukar nama lah jadik Apam Coklat.
16 July 2008
Happy Anniversary!
Tanggal 16 Julai 2008 merupakan tarikh istimewa dalam hidup saya kerana pada tarikh ini merupakan tarikh ulangtahun perkahwinan buat saya dan suami tercinta. Semoga mahligai yang kami bina ini kekal selamanya dan jodoh kami berpanjangan hingga ke hujung nyawa. Doa-doakanlah kebahagiaan kami yea. Amin.
Subscribe to:
Posts (Atom)