01 April 2008

Menu Tengahari

Ini ikan kerapu merah. Sedap isi ikan nie. Kita guna tuhari wat kari pastu belen tu wat sup ikan untuk Yusra yang tak sihat harinie dan ada lagik 3 ketul simpan untuk goreng.

Sup ikan nie beshhhhh..meh hirupppppppp..hihihi..

Yang ini masak lomak ketam cili api. Kes kesian punya pasal. Ahad lepas singgah Pasar TTDI beli ketam sampai RM56! last-last busyukkkk..langsung tak boleh makan. Bos hantor balik kat tokey dia. Ada ke dia cakap, ketam mmg bau mcm tu!! aiyaa..!! talak baik woo! tapi nasib lerr dia nak pulangkan duit. Pastu tadi singgah pasar dekat umah je, beli 2 ekor untuk bos. kesiannn..kempunan gamaknya..hihihihi..
[resepi nanti-nantilah, kita nk bako kek dulu]


Menu Tengahari



Peria Goreng Tumis Cili
bahan-bahan :-
1 batang peria
4 sdb minyak masak [anggaran]
garam secukup rasa
2 biji telur
bahan ini perlu ditumbuk :-
3 biji cili merah [kalau suka pedas, tambahkan lagi menjadi 5 biji]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sdt udang kering
1/2 sdt belacan
Cara-cara :-
1. Bersihkan peria kemudian hiris peria seperti gambar di atas. Rendam di dalam bekas berisi air dan masukkan 1 sdt garam. Ketepikan.
2. Panaskan minyak kemudian tumis bahan tumbuk. Tambah air jika terlalu kering. Tumis hingga pecah minyak.
3. Setelah bahan tumisan wangi dan pecah minyak, masukkan peria. Kemudian masukkan garam.
4. Kacau sehingga peria lembut.
5. Pecahkan telur dan biar telur masak kemudian hancur-hancurkan telur tersebut.
6. Kacau peria agar bersatu dengan telur dan bolehlah diangkat.