20 November 2008

Apple Crumble





Apple Crumble
sumber : Chanel2004
::
Bahan-bahan :-
4 biji epal hijau, kupas kulit dan potong dadu
4 sdb gula perang
1 sdt serbuk kulit kayu manis
50 gm kismis/mixed fruits
::
Cara-cara :-
1. Gaul kesemua bahan-bahan di atas dan tuang ke dalam bekas caserol tahan panas. Ketepikan dan bolehlah dipanaskan oven 180'C. [Saya masak sekejap epal nie dengan sedikit air sehingga epal lembut dan air kering dan kemudian baru tuang ke dlm bekas]
::
::
Crumble/Topping :-
100 gm tepung gandum
50 gm tepung naik sendiri
2 sdb tepung kastad
30 gm serbuk badam [ground almond] <-- tak letak sbb takde
150 gm mentega sejuk, potong dadu
120 gm gula
::
Cara-cara :-
1. Satukan 2 jenis tepung, tepung kastad dan serbuk badam.
2. Masukkan mentega sejuk tadi dan ramas dengan tangan sehingga menjadi 'crumb'.
3. Masukkan gula dan gaul sebati.
4. Sudukan 'crumb' tadi ke atas epal [jgn tekan] sehingga rata dan menutupi keseluruhan epal dan bakar selama 30 min - 45 min atau sehingga bahagian atas menjadi perang keemasan. Bakar dengan api bawah sahaja.
5. Keluarkan dan sejukkan. Sedap juga dihidangkan bersama ais krim vanila.