Puding Kek Gulung
sumber : DianaA
::
Bahan-bahan :-
1 biji kek gulung [swiss roll]
30 gram agar-agar
1 tin susu cair
1 tin susu cair
2 cawan gula
5 cawan air
2 biji telur, dipukul ringan [telur yg saya guna saiz A, jadi hanya guna 1 bj shj]
3 sdb tepung kastard, dibancuh dgn sedikit air
3 sdb tepung kastard, dibancuh dgn sedikit air
2 sdb mentega
1 tin buah koktail
secubit garam
1 sdt esen vanila
::
Cara-cara :-
1. Rendam agar-agar selama setengah jam.
2. Potong kek gulung. Susun di dalam loyang sehingga menutupi bahagian bawah dan tepi loyang. Curahkan sirap buah koktail ke atas kek tadi sehingga serap. Ketepikan.
3. Kemudian masak agar-agar bersama air dan secubit garam. Masak sehingga agar-agar betul-betul hancur. Masukkan gula dan kacau hingga mendidih. Tapiskan dan masak semula di atas api.
4. Selepas itu masukkan susu cair, telur, tepung kastard dan mentega. Kacau hingga sebati dan kemudian masukkan esen vanilla.
5. Bila agak mendidih, masukkan buah koktail. Biarkan mendidih sedikit dan angkat.
6. Curahkan agar-agar tadi ke dalam loyang yang disusun kek. Biarkan sejuk dan kental barulah dihidangkan.
2. Potong kek gulung. Susun di dalam loyang sehingga menutupi bahagian bawah dan tepi loyang. Curahkan sirap buah koktail ke atas kek tadi sehingga serap. Ketepikan.
3. Kemudian masak agar-agar bersama air dan secubit garam. Masak sehingga agar-agar betul-betul hancur. Masukkan gula dan kacau hingga mendidih. Tapiskan dan masak semula di atas api.
4. Selepas itu masukkan susu cair, telur, tepung kastard dan mentega. Kacau hingga sebati dan kemudian masukkan esen vanilla.
5. Bila agak mendidih, masukkan buah koktail. Biarkan mendidih sedikit dan angkat.
6. Curahkan agar-agar tadi ke dalam loyang yang disusun kek. Biarkan sejuk dan kental barulah dihidangkan.
::
pstt..kita takde fruits cocktail plak tadik..so hentam guna buah laici semata-mata.