17 June 2008
Kuih Cha atau Jintan Berlian
Kuih nie kira kegemaran my whole family. My Abah bleh hadap kuih nie dia sorang je sampai abis! Ekceli bukan kuih yg kategori kuih muih tuu..nie something mcm kudapan laa..atau snack. Saya mencari resepi nie berkurun jugaklaa..nasib baik ninoZ yang baik hati ada resepi nie. Rasa mcm syukur sgt. Thanks a lot dear!! muahsss...hehehe..
Dolu-dolu my mom rajin wat kuih nie..tapi bila dah lama tak buat, dia jadik lupa terus bahan2. Itu pasal ler mencarik balik. Dah buat masuk nie 2 kali dah. Dua-dua kali jadik! Alhamdulillah.
Pasta Salad
::
Fussili Salads With Honey Mustard Dressing
Bahan-bahan :-
300 gm pasta fussili [sepeket]
1 tin tuna in water
1 biji bawang besar
garam
2 sdb minyak masak / minyak zaitun
lada sulah / lada hitam kisar kasar
::
honey mustard dressing [resepi di bawah]
::
Honey Mustard Dressing
Bahan-bahan :-
60 ml mayonis [boleh ganti dgn fat free yogurt]
15 ml mustard
15 ml madu
8 ml jus lemon
::
Cara-cara :-
1. Pukul ke semua bahan-bahan di atas dan simpan di dalam peti sejuk.
15 ml mustard
15 ml madu
8 ml jus lemon
::
Cara-cara :-
1. Pukul ke semua bahan-bahan di atas dan simpan di dalam peti sejuk.
2. Buat 2 atau 3 kali adunan baru cukup utk dituang ke atas pasta. Lebihan dressing boleh disimpan atau digunakan sebagai cicahan ayam panggang dsb.
3. Kalau nk lebih rasa manis, lebihkan madu dan jika nk rasa lebih tangy lebihkan mustard.
::
::
Cara-cara membuat salad :-
1. Rebus pasta di dalam sebuah periuk bersama-sama air, minyak dan sedikit garam. Rebus hingga empuk. Sejat dan ketepikan.
2. Tuang pasta tadi ke dlm sebuah bekas besar. Bubuh secubit dua garam dan lada sulah kemudian gaul sehingga mesra.
3. Hiris bawang besar dan masukkan ke dalam pasta.
4. Tuang isi ikan tuna ke dalam pasta tadi. Isi ikan sahaja, airnya dibuang. Kemudian curahkan honey mustard dressing dan gaul sehingga ke semua pasta tadi disaluti. Sejukkan dan keluarkan apabila hendak menghidang.
::
::
Nota :-
Salad yg saya buat ini amat ringkas kerana bahan-bahan begitu terhad dan susah nk dapat kat sini. Jadi saya bubuh apa yg ada. Kalau nk sedap, boleh pelbagaikan salad nie sama ada masukkan hirisan kobis ungu, buah tomato, timun dsb.
Makan-makan 3 in 1
Ahad lepas kitaorang pegi umah Mak Chaq di Bukit Mertajam. Ada kenduri 3 in 1. Pertama birthday, kedua ulangtahun perkahwinan dan ketiga sambutan hari bapa.
Tuan umah masak nasi daging, daging masak hitam, udang goreng, ayam masak merah, bihun goreng dan beberapa jenis pencuci mulut.
Tak ketinggalan karipap spesel! pastu kita bawak kek prune dgn puding rainbow.
Kek Prune Kukus
sumber : RN
::
Bahan-bahan :-
250 gm butter
2 cwn tepung naik sendiri
1 cwn gula
3 sdb susu pekat manis
20 biji prune, cincang dan blend dgn sedikit air [blend setakat boleh sj]
5 biji prune, di hiris kasar
5 biji telur
::
::
Cara-cara :-
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Putar butter, gula dan susu pekat manis sehingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu dan putar lagi.
4. Masukkan prune yg telah dikisar.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar lagi.
6. Akhir sekali masukkan prune yg dihiris kasar dan kacau dengan senduk sudah memadai.
7. Griskan loyang dengan butter dan alaskan dengan kertas minyak, tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1 1/2 jam. Boleh juga disusun beberapa biji prune di atas adunan sebelum di kukus supaya cantik.
::
Nota :-
Seeloknya guna prune jenama SunSweet.
Subscribe to:
Posts (Atom)