17 June 2008

Kuih Cha atau Jintan Berlian



Kuih nie kira kegemaran my whole family. My Abah bleh hadap kuih nie dia sorang je sampai abis! Ekceli bukan kuih yg kategori kuih muih tuu..nie something mcm kudapan laa..atau snack. Saya mencari resepi nie berkurun jugaklaa..nasib baik ninoZ yang baik hati ada resepi nie. Rasa mcm syukur sgt. Thanks a lot dear!! muahsss...hehehe..
Dolu-dolu my mom rajin wat kuih nie..tapi bila dah lama tak buat, dia jadik lupa terus bahan2. Itu pasal ler mencarik balik. Dah buat masuk nie 2 kali dah. Dua-dua kali jadik! Alhamdulillah.

6 comments:

saidahsweetheart said...

salam..
bleh dak nk resepi kuih cha ni.. my sister mencari utk hubby dia.. dulu arwah mak hubby dia everytime raya dok buat.. so now, my sister la kene wat..tp xtau resepi.. bleh email her zahraha@malaysiaairlines.com
tqvm..

Anonymous said...

Salam sayapun nak resepi kuih cha ni la awak.ngidam lama dah.pls ye emelkan resepinya ke emel saya leh tak.appreciated.erinaelmey@yahoo.com

may maya said...

Nak tahu jugak... :)

may maya said...

Tolong kongsi ea :)

bunga chempaka said...

Boleh kongsikan resepinya dik

Laici said...

Cucur Jintan Berlian : dari laman web www.cangkirbiru.blogspot.com

4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
4 tbsp mentega/marjerin
jintan manis secukupnya - sangrai kejap then kisar halus n tapis [taruk byk2 baru sedap n wangi]
campuran tepung gandum n tepung naik sendiri - secukup lembut [nak guna tepung naik sendiri sepenuhnya pun boleh gak]

cara-cara:

pukul telur dan gula hingga kembang dan putih..then masukkan jintan manis..

masukkan tepung dua tiga senduk..then gaulkan marjerin/mentega..pastu baru tambah tepung lagi sedikit demi sedikit..agak2 adunan mcm dah tak berapa lekat di tgn or lekat sket2 aje..gaul majerin sket kat tgn tak kasik lekat then uli secukupnya..

ambik adunan sebeso bola pingpong tu..atau bigger.. uli2 jadik silinder yg pjg

pastu guna pisau utk potong adunan tu kecik2 [potong menyerong mcm bentuk berlian/diamond]

pastu goreng dlm minyak yg banyak [ api kene slow/sederhana..kalau tak dlm dia tak masak]

once dah garing dengan rata...toskan dan bila sejuk boleh simpan dlm tapawer