08 April 2009

Ayam Mayonis


AYAM MAYONIS

Bahan-bahan :-
600 gm daging ayam, dipotong kecil

Dimayang/
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia

4 sdb cili kisar
2 sdb mayonis
2 sdb sos cili
1 sdb serbuk lada hitam
2 tangkai daun ketumbar, dihiris 2 cm
3/4 cwn air
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :-
1. Ayam yang telah dibersihkan dilumur garam dan serbuk kunyit lalu digoreng sehingga masak. Tidak perlu sampai garing. Sekadar empuk dan masak sudah mencukupi.
2. Keluarkan lebihan minyak menggoreng tadi dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumis cili kisar hingga masak dan pecah minyak. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dimayang kemudian kacau sehingga rata.
3. Masukkan air, serbuk lada hitam, garam, dan gula [anggaran 1 sdb] kemudian kacau lagi.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Biarkan sekejap kemudian tuang sos cili dan mayonis dan terus padamkan api. Kacau dan balik-balikkan ayam sehingga sebati dan mesra.
5. Akhir sekali taburkan daun ketumbar yang dihiris dan kacau-kacau sedikit supaya rata. Sedia untuk dihidangkan.