Soto
Bahan-bahan :-
1 ekor ayam, dipotong 4
4 bungkus nasi himpit, direbus
1 kiub pati ayam
Bahan A :-
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
Bahan B :- [digoreng tanpa minyak kemudian dikisar halus]
1/2 sdb jintan manis biji
1/2 sdb jintan putih biji
1/2 sdb lada hitam biji
1 sdb ketumbar biji
1 sdb rempah sup
Bahan C :- [dimesin halus]
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 biji buah keras
3 batang serai
2 " halia
1 " lengkuas
Bahan D :- [taburan/sampingan]
kacang tanah
su un
bergedil
daun sup dan daun bawang
bawang goreng
sambal kicap
taugeh
Bahan-bahan :-
1 ekor ayam, dipotong 4
4 bungkus nasi himpit, direbus
1 kiub pati ayam
Bahan A :-
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
Bahan B :- [digoreng tanpa minyak kemudian dikisar halus]
1/2 sdb jintan manis biji
1/2 sdb jintan putih biji
1/2 sdb lada hitam biji
1 sdb ketumbar biji
1 sdb rempah sup
Bahan C :- [dimesin halus]
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 biji buah keras
3 batang serai
2 " halia
1 " lengkuas
Bahan D :- [taburan/sampingan]
kacang tanah
su un
bergedil
daun sup dan daun bawang
bawang goreng
sambal kicap
taugeh
Cara-cara :-
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan A.
2. Bahan B tadi di masukkan ke dalam bahan C kemudian dimesin sekali lagi sehingga halus.
3. Tuang bahan mesin ke dalam periuk dan masak sehingga rempah garing dan pecah minyak.
4. Tuang air kemudian masukkan ayam dan kiub pati ayam. Biar mendidih dan ayam empuk.
5. Keluarkan ayam kemudian siat-siat isinya. Masukkan tulang-tulang ayam ke dalam kuah dan biar mendidih. Perasakan dengan garam.
Bergedil
5 biji kentang, dikupas dan dipotong nipis lalu digoreng
sepokok daun bawang dan daun sup, dimayang halus
2-3 sdb bawang goreng, ditumbuk
garam
lada sulah
2 biji telur, dipukul
Kentang yang telah digoreng tadi di tumbuk sehingga halus. Kemudian tuang ke dalam sebuah mangkuk besar. Di dalam mangkuk besar tadi, campur ke semua bahan kecuali telur. Kepal-kepalkan seperti bebola kemudian leperkan sedikit. Celup bergedil ke dalam telur dan goreng sehingga masak.
::
Sambal Kicap
::
15 biji cili padi
7 biji bawang putih
kicap manis dan kicap masin secukupnya
1/2 biji limau, ambil jus sahaja
::
Biasanya saya panggang kejap bawang putih tuu biar macam berminyak sket begitu juga dengan cili padi. Agak-agak mcm dah hitam-hitam sket saya alihkan. Tumbuk bawang putih dan cili padi atau nk senang buh dlm chopper. Percik kicap dan rasa masin manis. Akhir sekali perahkan jus limau.