28 April 2008

Selamat Hari Lahir Sayang!


::
---------------<>---------------
::
Untuk permata hati mama..Selamat Hari Lahir yang ke 7 tahun. Semoga menjadi anak yang solehah dan beriman hendaknya. Mama selalu mendoakan yang terbaik buatmu. Kaulah segala-galanya buat mama!
" Relaku menunggu mu..seribu tahun lama lagi..tapi benarkah hidup aku kan selama ini..biar berputar utara selatan ku tak putus harapan sedia setia..."

Puding Pelangi




Puding nie memang dah glamour kat forum. Penyumbang resepi nie ialah Blackmore. Ramai forumer dah cuba puding nie. Saya sendiri pun dah banyak kali buat. Kenapa?? sebab memang tak rugi pun kalau buat puding nie. Rasanya lemak manis dan memang sedap. Sesuai juga kalau dibuat sebagai buah tangan untuk majlis pertunangan, majlis kecil-kecilan mcm cukur jambul, tahlil dsb.

Rainbow Pudding
::
Bahan-bahan :-
26 gm serbuk agar-agar
1350 ml air
450 gm gula pasir
130 gm mentega
8 bj telur saiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sdb tepung kastad
1 sdt esen vanila
2 sdb serbuk koko
pewarna merah dan kuning secukupnya

::
Cara-cara :-
1. Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih. Ketepikan.
2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker, kemudian masukkan susu cair dan tepung kastad dan kacau hingga adunan sebati. Kemudian tapiskan ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau sehingga rata dan mendidih.
3. Masukkan mentega dan esen vanila, kacau lagi hingga rata.
4. Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk. Bubuh serbuk koko [dicampurkan dgn sedikit air] ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau. 2 mangkuk lagi masing-masing diletakkan dengan pewarna kuning dan merah.
5. Gunakan loyang berbentuk 4 segi saiz 9X9 ataupun loyang berbentuk jantung [seperti gambar di atas]. Merengkan loyang sedikit dgn menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras, tuangkan satu senduk adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula dgn satu senduk adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat. Ulang cara begini sehingga adunan habis.
6. Letakkan loyang kembali ke kedudukan asal kemudian masukkan ke dalam peti ais untuk disejukkan sebelum dipotong.