Pengat nie pengat no idea saya panggil. Sebabnya tak terlintas langsung nak buat pengat ni. Ubi keledek dalam peti ais dah banyak kali keluar masuk keluar masuk. At last saya keluarkan juga dan letak di luar. Termenung lama juga nak buat apa. Saya rebuskan dulu. Still tak dapat jugak idea. Akhir sekali saya fikir buat pengatlah. Lagi senang dan cepat. Bila keledek setengah empuk, saya masukkan sagu. Kemudian rasa tak lengkap pulak. Lepas tu tengok ada jagung frozen. So masukkan jagung frozen. Gula jangan lupa. Last masukkan santan. Saya buh garam sket nak bagi lemak. Agak dah mendidih dan boleh tutup api, kerat 3 biji pisang berangan then taruk sekali dalam tu. Idea nak letak pisang nie dari my Bos lah! boleh tahan sedap jugak ekk..
14 April 2008
Roti Jala
Roti Jala ini kalau nak buat kena tunggu ada kari ke atau buah durian ke baru laa jalan projek nie. Kalau saja-saja nak buat ntah bila lah. Ini pun kebetulan saya buat sebab ada majlis tahlil kat opis my Bos. Malam tu kita dah siapkan kari ayam esoknya dia cakap tak nak bawak sebab sikit sgt karinya. Dah tak bagitau awal-awal berapa orang nk makan, so kita buat sikit je laaa. So saya simpan kat umah je lah untuk makan anak beranak. Untuk tahlil kita buat kek gula hangus dan puding rainbow ja.
Untuk resepi roti jala nie ada macam-macam versi. Ada yang masuk santan ada yang tidak. Setakat nie saya dah cuba buat guna 2 resepi. Bagi saya resepi yang menggunakan santan lebih sedap dan rotinya lembut.
---------------<>---------------
Versi I :: Roti Jala
Bahan-bahan :-
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cwn air
1 biji telur
2 sdb minyak masak
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
Cara-cara :-
1. Campurkan garam, serbuk kunyit bersama tepung, kemudian masukkan air, telur dan minyak masak. Gaul dan tapis supaya adunan tidak berketul. Panaskan kuali leper, sapukan dgn daun pandan yg di celup minyak dan kirailah adunan tadi dgn acuan roti jala. Setelah masak, angkat dan gulung.
---------------<>---------------
Versi II :: Roti Jala
Bahan-bahan :-
2 cawan tepung gandum, di ayak
2 biji telur
2 cwn santan
1 1/2 cwn air
1/2 sdt garam
1/2 sdt serbuk kunyit
Cara-cara :-
Pukul telur sedikit kemudian campurkan santan, garam, air dan serbuk kunyit. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sebati dan tapis. Sedia digunakan.
Bancuhan roti jala ini seeloknya cair supaya senang untuk dikirai. Sekiranya jumlah air yang dinyatakan di atas perlu ditambah, tambahlah mengikut kesesuaian.
---------------<>---------------
Ini adalah tips dari ninoZ :
" Minyak utk grease roti jala - panaskan minyak masak yg dicampur dgn butter [ration 1:1] kemudian masukkan daun pandan banyak-banyak dalam minyak tu biar sorta bergoreng. Nanti minyak tu jadi harum berbau pandan. Dan kalau greasekan roti jala guna daun pandan ianya akan bertambah harum ".
Subscribe to:
Posts (Atom)