16 April 2008

Kek Coklat

>> BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN <<
>> BAHAN [A] IAITU CAMPURAN SERBUK KOKO, AIR DAN GULA <<

>> CARA-CARA UNTUK MENGADUN BAHAN <<





>> KEK YANG TELAH PUN SIAP DIBAKAR DAN MENUNGGU MASA UNTUK PROSES TOPPING <<

>> TOPPING DAN HASILNYA <<

Resepi kek coklat nie saya dapat dari sepupu saya Zairulniza [eja]. Dia plak dapat resepi nie dari sorang kenalannya iaitu Pn Sabariah. Memang nak cuba resepi nie lama dah, cuma baru-baru nie saja baru teringat nk try. Sebelum nie asyik dok buat style kukus saja, sekarang nk try versi bakar pulak. Orang kata, versi bakar akan buat kek lebih lembap dari hari ke hari.

---------------<>---------------
Kek Coklat Lembap


Bahan-bahan :-


A/
1 cwn serbuk koko
1 cwn air
1 cwn gula


Cara-cara :-
1. Panaskan bahan-bahan ini sebentar sambil dikacau hingga likat. Sejuk dan ketepikan.



B/
230 gm mentega
230 gula
230 gm tepung naik sendiri
6 biji telur gred C [tapi saya guna 5 biji telur gred A]




Cara-cara :-
1. Putar mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati.
3. Akhir sekali tuang masuk bahan A [campuran koko]. Kacau sehingga sebati dan tuang ke dlm loyang dan bakar pada suhu 180'C selama 60 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.

No comments: