21 March 2008

Puding Laici

















Puding Laici

Bahan-bahan :-
1 peket agar-agar strips
air [sukatan air saya agak-agak shj] biasanya tidak melebihi paras agar-agar
1 tin susu cair
1 tin laici, dikisar

Cara-cara :-
  • Campurkan agar-agar dan air ke dalam periuk kemudian masak sehingga agar-agar tadi hancur. Setelah hancur, masukkan gula.
  • Kacau sehingga gula betul-betul hancur dan agar-agar tidak berketul. Tapiskan ke dalam periuk lain dan masak semula di atas api.
  • Masukkan susu cair dan laici yang telah dikisar. Biar mendidih sekejap. Kemudian tutup api dan bolehlah dituang ke dalam acuan atau loyang yang anda sukai. Sejukkan dan bolehlah dihidang.
  • Anda boleh juga menambah 1 tin laici sebagai hiasan. Hiris kasar buah laici dan susun di atas puding tersebut atau mengikut kreativiti anda. Selamat Mencuba!

Resepi asal adalah sumbangan dari Kak Liza.

No comments: