26 June 2008

Daging Masak Hitam

Daging Masak Hitam

Bahan-bahan :-
500 gm daging

A/digoreng dgn minyak
15 batang cili kering
1 sdt jintan manis biji
1 1/2 sdt jintan putih biji

B/
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
2 genggam bawang goreng
air

C/
3 tangkai daun kari
1 btg kulit kayu manis

1/2 cwn kicap pekat [boleh guna campuran kicap manis & masin]
4 sdb jus asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :-
1. Setelah bahan-bahan A digoreng, tuang bahan2 ini [kecuali minyak] ke dalam blender diikuti bahan B. Blend kesemua bahan ini sampai halus.
2. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan C. Biar wangi seketika baru masukkan bahan yg diblender tadi.
3. Masukkan daging dan biar hingga mendidih dan daging empuk. Tambah air jika perlu.
4. Tuang kicap. Biar seketika sehingga air menjadi kurang, kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
5. Tuang jus asam jawa, Perasakan dgn garam dan gula. Apabila kesemua bahan telah sebati, bolehlah ditabur bawang besar sebagai hiasan. Siap.

No comments: