23 April 2008

Kek Marble

:: sedia untuk dibakar ::

:: kek marble setelah dipotong ::

:: potong-potong untuk simpan dlm bekas ::

---------------<>---------------

Kek marble nie sempena birthday my bos semalam. Mula nak deco dgn buttercream tapi krimwell takde lagi pulak dah petang so malas nk keluar beli jadiknya potong-potong makan mcm tu aje lah. Banyak kali dah buat kek marble nie. Resepi nie saya guna resepi sorang forumer nama hazeleaf. Kek nie dalam kategori kek butter. Tapi diolah supaya menjadi marble.
---------------<>---------------
Kek Marble
::
Bahan-bahan :-
250 gm mentega
220 gm castor sugar
6 biji telur saiz A
1 sdk esen vanila
300 gm tepung naik sendiri, diayak
1/2 cwn susu cair
::
Cara-cara :-
1. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
3. Masukkan esen vanila dan susu cair dan pukul lagi.
4. Akhir sekali kaup balikkan tepung ke dalam adunan dan gaul sebati.
5. Bakar pada suhu 170'C selama 50 - 60 min atau sehingga masak. Sejukkan.
::
Nota :: Jika anda ingin membuat marble, bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan 2 sdb serbuk koko dan kacau. Jikan inginkan marble berwarna merah/pink, tuang setitik dua pewarna merah/pink dan juga 2 sdb perasa strawberry. Kacau sehingga warna sempurna dan sedia digunakan. Sendukkan bahagian plain [putih] dahulu baru diikuti bahagian yg berwarna. Buat sehingga selesai.

No comments: