09 September 2008

Terung Berlado

Semalam angin baik laa kot..tu yang masak macam-macam..hihihi...diantaranya ialah terung goreng berlado yang memang saya selalu buat kalau ada terung panjang. Resepi ni guna resepi Kak Liza.


TERUNG GORENG BERLADA

Bahan-bahan :-
1 batang terung panjang, dihiris dan ditabur garam kunyit
garam dan gula secukup rasa
2 sdb sos tomato

Bahan ini perlu dikisar kasar/
5-7 biji cili merah
1 labu bawang besar [kalau kecil guna 2]
3 ulas bawang putih

Cara-cara :-
1. Panaskan minyak dan goreng terendam terung sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

2. Tuang lebihan minyak dan tinggal bakinya utk menumis.
3. Tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah minyak.
4. Apabila sudah masak, perasakan dengan garam dan sedikit gula. Tuang sos tomato dan gaul lagi. Letak sedikit sahaja air jika perlu.[apabila kuah terlalu pekat].
5. Masukkan terung yang telah digoreng dan balik-balikkan sekejap sahaja kerana terung akan cepat lembik. Angkat dan boleh dihidangkan.

2 comments:

syazwaniadnan said...

sedapnye terung ni.
masam masin pedas..
ish3.. sabarrr :D

Anonymous said...

sdap la..bru je try bt.hehe