Resepi nie asal dari seorang mami Penang. Resepi Acar Ikan Masin nie dah beberapa kali saya buat untuk puasa tapi tahun nie saya nak buat untuk Hari Raya pulak. aci dakkk?? hehehe..Resepi nie disumbangkan oleh mist dari FNR.
ACAR IKAN MASIN
Bahan-bahan :-
200 gm ikan kering talang/kurau – potong dadu kemudian digoreng
200 gm gula
3 sdt biji ketumbar, disangrai dan dikisar halus
2 sdt jintan putih, disangrai dan dikisar halus
6 sdb cuka
1/2 sdt garam
4 tangkai daun kari
minyak untuk menggoreng
Bahan ditumbuk halus/
100 gm bawang putih
50 gm bawang merah
50 gm kunyit hidup [atau kurangkan sikit]
2” halia
25 biji cili kering
Bahan sampingan :-
10 biji bawang merah [sebiji-sebiji]
10 biji bawang putih [ sebiji-sebiji]
50 gm cili padi
Bahan tabur :-
1 sdb biji sawi
1 sdb lenga, disangrai sekejap
Cara2:-
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari.Tumis bahan tumbuk sehingga masak dan pecah minyak. Campurkan bahan sangrai sekali. Kacau sehingga cili betul-betul masak.
2. Masukkan gula dan biarkan gula hancur.
3. Masukkan bahan sampingan dan biar mendidih seketika dan masukkan cuka.
4. Akhir sekali baru dimasukkan ikan kering dan kacau sedikit-sedikit sahaja. Agak mesra dan sebati terus tutup api. Rasa dulu masam manisnya.
5. Taburkan biji sawi dan lenga. [Bahan tabur ini saya yg tambah sendiri. Jika tidak suka, abaikan sahaja]
25 September 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Sedap niiiii! Nak cuba buat ler, tak buat nanti kempunan lak...hehe
Post a Comment