03 July 2008
Udang Goreng Ala Thai
Resepi udang ini amat mudah untuk disediakan. Bahan-bahan pun tak banyak. Yusra syok meratah udang nie sampaikan nasi dalam pinggan pun tak habis. Bila pening kepala fikir nak masak apa, bolehlah mencuba resepi yg ringkas ini.
Udang Goreng Ala Thai
Bahan-bahan :-
1/2 kg udang sederhana besar, dikupas kulit & tinggalkan ekor shj
2 sdb tepung jagung
Bahan A/
1 ulas bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
3 batang serai, diketuk
7 biji cili padi, diketuk sedikit
3 helai daun limau purut
3-4 sdb sos cili Thai
garam secukup rasa
Cara- cara :-
1. Lumurkan udang dgn tepung jagung kemudian digoreng dgn minyak yang banyak dan ketepikan sebentar.
2. Tuang lebihan minyak tadi dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Masukkan bahan A dan tumis perlahan-lahan. Bila bawang bertukar warna kekuningan, masukkan udang. Kacau sebati.
3. Tuang sos cili Thai dan sedikit garam kemudian digaul lagi. Masak lebih kurang 5 minit dan bolehlah dihidangkan. [Jika inginkan sedikit berkuah, boleh ditambah air semasa menumis. Dan saya tidak masukkan garam langsung ke dalam masakan ini kerana sos cili tu dah cukup lengkap].
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment