Memang teringin nak wat triffle nie lagik sebab yg lama dulu tu tak berapa menjadi sebab berair sgt. Yang nie kira pass laa..ekeke..
Triffle
sumber : ninoZTriffle
Bahan-bahan :-
1 bungkus kek swiss roll atau kek lapis
[tapi saya suka guna kek coklat dan dipotong 4 segi, mcm dlm pic]
sedikit jem strawberry, terpulang
1 tin fruits cocktail
1 peket jeli segera sebarang perisa
[yg dlm gambar tu guna perisa mangga]
Bahan Kastad/
3 sdb tepung kastad
500 ml susu segar
3 sdb gula
1 sdt esen vanila
Cara-cara :-
1. Potong kek swiss roll/kek lapis. Potong jangan terlalu tebal. Susun kek dalam bekas kaca supaya boleh nampak lapisan demi lapisan. Bancuh sedikit jem strawberry dgn air panas dan sapu/calit ke atas kek. Guna berus la kalau malas. hihihi..
2. Jiruskan sedikit jus dari fruits cocktail ke atas kek. Jangan banyak nanti berair dan kek lemas!hihihi...agak-agak laa. Kemudian simpan dalam peti ais.
2. Sediakan periuk dan panaskan susu. Jangan sampai mendidih. Ambil sedikit susu ini dan dicampur dgn tepung kastad. Kacau supaya tidak berketul-ketul dan tuang kembali dalam periuk diikuti gula dan esen vanila. Kacau sehingga betul-betul pekat. Kalau suka manis letaklah gula lebih. Risiko kencing manis tanggung sendiri! hihihi..
3. Keluarkan kek dari dalam peti ais dan tuang kastad di atasnya. Masukkan balik dalam peti ais. Nak bagi dia keras sket ja. Agak-agak kastad dah ok dan tidak lembik, baru tuang buah-buahan yg di dalam tin tadi. Masukkan balik dalam peti ais.
4. Untuk membuat jeli pula, ikut arahan pada kotak jeli. Biasanya air didihkan sebanyak 400 ml kemudian tuang crystal jelly tu dan kacau perlahan-lahan selama 2-3 minit. Keluarkan triffle dari dalam peti ais dan curahkan jelly tadi ke atas dan biar sejuk. Boleh disimpan di dalam peti sejuk. Nak deco dgn whip cream pun boleh, pastu susun buah strawberry atau ikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment