Terung pipit nie dah beli 2 hari sudah..tapi tak terjalan projeknya sebab tak ada udang yg seswai. Udang yang sedia ada kat umah nie besor sgt so tak seswai la. Kebetulan semalam pegi pasar besor Shah Alam kat SS6 tuu so borong laa udang sket sebab memang hajat nak masak sambal tumis dengan terung pipit. Dah lama tak makan terung pipit gu dgn sambal tumis.
Style saya wat sambal tumis simple saja..blend 2 biji bawang besor, 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, sedikit belacan dan 5 sdb cili boh buatan sendiri..hehe..blend halus dgn sedikit air kendian tumis laa sampai masak dan pecah minyak. Dah pecah minyak bagai, masukkan air jus asam jawa dgn sedikit air. Didihkan sebentar kemudian perasakan dgn garam dan gula. Dah mendidih baru masukkan udang dan terung juga hirisan bawang besor yang dipotong gelang. Mendidih kejap je pastu kacau sebentar then boleh tutup api dah.
22 February 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment