20 February 2009

Puding Raja......again!

Semalam pegi hantar Kek Prune kat kawan sbb dia teringin nak makan, dapat plak puding raja nie sebekas sebagai ganti. Ini kes cuci mata aje yea..hihihi..
Masa mula-mula belajar makan puding raja ni saya pun tercarik-carik jugak resepinya dalam internet. Nak mintak resepi dengan kawan yang kasik tu segan laa pulak. Jadi saya cuba cari sendiri dan buat beberapa kali sampai dapat result yg lebih kurang mcm yang kawan saya kasik tu. Of course laa mula-mula tu fail, tapi sebab seme family saya pun suka..nak tak nak kena lah try and error beberapa kali. Ada beberapa resepi yang saya jumpa antaranya dari moknik dan satu dari majalah. Style moknik sebijik mcm puding tau, means tidak cair..cantik kalau bubuh dlm bekas kecik-kecik. Bila nak makan, scoop aje. Tapi saya lebih suka puding yang cair. Oleh itu, saya olah beberapa resepi yang ada dan buat ikut suka hati..hahaha. Kalau korang nak cuba, korang bandingkan dulu resepi-resepinya. Jika suka cair mcm saya, lebihkan susu dan kurangkan kastad begitulah sebaliknya. Kena pandai rasa dan adjust bila perlu.


Puding Raja

sumber : moknik FnR

Bahan-Bahannya :-
15 biji pisang lemak manis/pisang tanduk separuh masak
6 keping jala mas
buah ceri merah/hijau
1 cawan tepung kastad - ditapis
750 ml air
2 ¼ cawan susu segar dutch lady
1 cawan gula castor
2 bii telur merah
1 sudu esen vanila
sedikit garam

Cara-cara :-
1. Pisang digoreng dengan minyak hingga brown.

2. Campurkan semua bahan kastad, susu segar, air, gula, telur dan garam ke dalam periuk dan pukul sebati.

3. Masak di atas api sederhana, kacau agar tidak berketul hingga likat.

4. Angkat dan curah dalam bekas.

5. Atur pisang secara tanam/tekan hingga hampir dasar bekas.

6. Ratakan. Taburkan jala mas yg telah dilerai, kemudian hias dengan ceri. Sejukkan dalam peti ais. Siap!


Puding Raja

sumber : Majalah RASA


Bahan-bahan :-

15 biji pisang emas, masak dan segar

1 tin susu cair

250 ml air

4 sdb tepung kastad, dibancuh dgn sedikit air

5 sdb gula

1 tin buah campuran, buang air sirapnya

100 gm buah prune kering

minyak utk menggoreng

1/2 sdt garam


Cara- cara :-

1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng pisang sehingga perang. Masukkan ke dalam mangkuk kaserol.

2. Tabur buah prune ke atas pisang tadi. Ketepikan.

3. Masukkan susu cair, air, tepung kastad, gula dan garam ke dalam periuk. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat dan tidak berketul.

4. Kemudian tuang ke atas pisang tadi. Tabur buah campuran ke atasnya.

5. Sedia dihidangkan. Boleh juga tabur kuih jala emas di atas.



No comments: